Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
weather-icon 13o
Η ιρακινή κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο της 25ης γαλλοβρετανικής συνόδου κορυφής

Η ιρακινή κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο της 25ης γαλλοβρετανικής συνόδου κορυφής

Με την ελπίδα της βρετανικής ηγεσίας ότι ο Σιράκ θα... πειστεί τελικώς να υποστηρίξει μία δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -που θα δίνει το «πράσινο φως» για επίθεση κατά του Ιράκ- αρχίζει την Τρίτη η 25η γαλλοβρετανική σύνοδος κορυφής.

31

Με την ελπίδα της βρετανικής ηγεσίας ότι ο Ζακ Σιράκ θα… πειστεί τελικώς να υποστηρίξει μία δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα δίνει το «πράσινο φως» για επίθεση κατά του Ιράκ, αρχίζει την Τρίτη στο Τουκέ της βόρειας Γαλλίας η 25η γαλλοβρετανική σύνοδος κορυφής.

Στη σύνοδο αυτή αναφέρεται εκτενώς ο βρετανικός Τύπος τη Δευτέρα. «Ο Σιράκ πρόκειται να μεταβάλει την πολιτική του για το Ιράκ, προβλέπει η Ντάουνινγκ Στριτ» τονίζει στον τίτλο του ο Guardian, που επικαλούμενος πηγές της βρετανικής κυβέρνησης παραθέτει τους τέσσερις παράγοντες που θα κάμψουν την αρνητική στάση του Γάλλου προέδρου.

«Οι Γάλλοι θέλουν να ψυχρανθούν με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους που κατά τα φαινόμενα θα κερδίσει τις εκλογές τον επόμενο χρόνο; Η Γαλλία θέλει να βρεθεί περιθωριοποιημένη από ένα μετά-Σαντάμ Ιράκ; Η Γαλλία επιθυμεί να καταντήσει ο ΟΗΕ μία αναξιόπιστη Κοινωνία των Εθνών» τονίζει ο Guardian, χωρίς να παραλείπει να σημειώσει και το τελευταίο επιχείρημα, που προβάλλει κυρίως η Ντάουνινγκ Στριτ: «Η απόφαση 1441 αναφέρει ρητώς πως η ανυπακοή του Ιράκ δικαιολογεί πλήρως την ανάληψη δράσης».

Οι Times από την πλευρά τους επικαλούνται ανώτερους Βρετανούς αξιωματούχους και τονίζουν πως ο Σιράκ γνωρίζει εξάλλου πως «το έχει τραβήξει πολύ μακριά» και ότι είναι «έκπληκτος που βλέπει ότι άλλοι επτά ηγέτες συντάχθηκαν με τη Βρετανία για να υποστηρίξουν τις ΗΠΑ» κάνοντας αναφορά στην επιστολή των οκτώ ηγετών.

Ο Γάλλος πρόεδρος «αγαπά να βρίσκεται στο επίκεντρο του διαλόγου, αγαπά να τον κανακεύουν, όμως δεν είναι ηλίθιος», τονίζει στην εφημερίδα Βρετανός διπλωμάτης.

Ωστόσο, οι Times αναγνωρίζουν πως θα ήταν «πραγματική αλλαγή προσωπείου εάν ο Σιράκ μετέβαλε τη θέση του από αύριο» στο Τουκέ. Τονίζει πάντως πως οι διπλωματικοί κύκλοι «ελπίζουν να διακρίνουν σημεία μίας μεταβολής» από την πλευρά του Σιράκ.

Τέλος, για την Daily Telegraph, «εάν, όπως όλα αυτό υποδεικνύουν, ο πόλεμος θα είναι βραχύχρονος και νικηφόρος, εκείνοι που επικρίνουν τον Μπλερ θα βρεθούν πέρα για πέρα διαψευσμένοι».

«Να γιατί είναι τόσο εξαγριωμένοι» τονίζει η εφημερίδα στο κύριο άρθρο της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
Cookies