Ανακοίνωση – απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης στις αντιρρήσεις του ΔΣΑ
Ανακοίνωση με την οποία απαντά στις αντιρρήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών επί διαφόρων σημείων του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης εξέδωσε την Πέμπτη το αρμόδιο υπουργείο.
Ανακοίνωση με την οποία απαντά στις αντιρρήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών επί διαφόρων σημείων του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης εξέδωσε την Πέμπτη το αρμόδιο υπουργείο.
Με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από το ΔΣ του ΔΣΑ σχετικά με το σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας, το υπουργείο Δικαιοσύνης, με ανακοίνωση που εξέδωσε, επισημαίνει:
«Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι είναι αναγκαία η επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της δικαιοσύνης. Ο πολίτης που προσφεύγει στη δικαιοσύνη δικαιούται όχι μόνο την ορθή, αλλά και την ταχεία απονομή της δικαιοσύνης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέχρι τώρα η διαδικασία σε μία ποινική υπόθεση εφόσον εξαντληθούν όλες οι δικονομικές δυνατότητες από τους διαδίκους, σε συνδυασμό με τις όποιες αναβολές κατά την εκδίκασή της στο ακροατήριο, μπορεί να διαρκέσει ακόμα και πάνω από δέκα χρόνια, ανάλογα και με τη σοβαρότητα της υποθέσεως».
»Το γεγονός αυτό καθιστά ομήρους χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι υποχρεώνονται λόγω ακριβώς των δικονομικών προβλέψεων του ισχύοντος νόμου να προσέρχονται αλλεπάλληλες φορές στα ακροατήρια των δικαστηρίων και να ταλαιπωρούνται επί χρόνια. Όπως γίνεται αντιληπτό, είναι επιβεβλημένη η αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού και για το λόγο αυτό, ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος στις 27 Φεβρουαρίου του 2002 προχώρησε στη συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, με τη συμμετοχή διακεκριμένων δικαστικών, εισαγγελικών λειτουργών, πανεπιστημιακών και δικηγόρων, για να υπάρξει επεξεργασία σχεδίου νόμου για τον εκσυγχρονισμό του δικονομικού συστήματος».
»Στις 15 Ιανουαρίου 2003 εδόθη στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας, το οποίο προβλέπει 67 γενναίες νομοθετικές μεταβολές, το οποίο, όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Δικαιοσύνης αποτελεί σταθμό για την υλοποίηση του πρωταρχικού μας στόχου, που είναι η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, προς όφελος της δικαιοσύνης και κατ επέκταση των πολιτών».
»Αλλωστε, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Φ.Πετσάλνικος είχε δηλώσει ότι πρωταρχικός στόχος του υπουργείου είναι η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Το υπουργείο Δικαιοσύνης επιδιώκει πάντα το διάλογο με όλους τους αρμόδιους φορείς και με ιδιαίτερη προσοχή θα ακούσει όλες τις απόψεις που θα κατατεθούν πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου».
»Τέλος, σημειώνεται ότι με το άρθρο 10 του Ν. 3060 (Οκτώβριος του 2002), το υπουργείο Δικαιοσύνης για πρώτη φορά κατοχύρωσε, σε περίπτωση που οι σχεδιαζόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις αφορούν στους δικηγόρους, τη συμμετοχή στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές δικηγόρων προτεινόμενων από το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών».
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες μελετούν όλο και περισσότερο τον ρόλο που έχουν τα καλοκαιρινά χόρτα στην υγεία μας και την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59
Το καθαρό μυαλό, η συναισθηματική απόσταση και η προσήλωση στα πραγματικά ενδιαφέρονται είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές των υποψηφίων για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων