Κατηγοριοποίηση αυθαιρέτων βάση και κοινωνικών κριτηρίων προβλέπει ν/σ του ΥΠΕΧΩΔΕ
Την κατηγοριοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων βάση του μεγέθους της παρανομίας, αλλά και κοινωνικών κριτηρίων, προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης, που θα είναι έτοιμο στα τέλη Μαρτίου.
53
Την κατηγοριοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων βάση του μεγέθους της παρανομίας, αλλά και κοινωνικών κριτηρίων, προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης, που θα είναι έτοιμο στα τέλη Μαρτίου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα την Τετάρτη, το ΥΠΕΧΩΔΕ προσανατολίζεται στη δημιουργία πλαισίου που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα, αλλά και θα δώσει λύση σε χιλιάδες ιδιοκτήτες είτε ακινήτων με «μικροπαρανομίες», είτε παραπηγμάτων.
Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο θα ορίζεται επακριβώς ο όρος αυθαίρετο, και θα προβλέπονται -πιθανόν τέσσερις- κατηγορίες, με κριτήριο το μέγεθος της παρανομίας, καθώς και ευρύτερα κοινωνικά κριτήρια.
Όπως εκτιμούν στο ΥΠΕΧΩΔΕ διαφορετικά θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ο ιδιοκτήτης μιας αυθαίρετης βίλας, και αλλιώς εκείνος που έχει προσθέσει ένα δωμάτιο ή μια πέργκολα στην κατοικία του.
Επίσης, η δυνατότητα έμμεσης νομιμοποίησης μιας οικοδομικής παράβασης, μέσω «προστίμου διατήρησης», εκτιμάται ότι θα βάλει τέλος σε εκβιασμούς που υφίστανται σε ορισμένες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κατασκευών, στο πλαίσιο της διαφθοράς στα πολεοδομικά γραφεία.
Πάντως, όπως υπογραμμίζεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ «δεν πρόκειται για νομιμοποίηση των αυθαιρέτων», καθώς για τις σοβαρές παρανομίες θα εξακολουθήσει να ισχύει η πρόβλεψη της κατεδάφισης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Καιρός: Χειμωνιάτικο σκηνικό την Κυριακή, με βοριάδες, βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες – Πού θα πέσει χιόνι
- Ίπσουιτς: Ανέβηκε στην Premier League και θα πληρώσει πάνω από εννέα εκατομμύρια για πρώην φορ του ΠΑΟΚ
- Πώς λειτουργεί η φάμπρικα με τα πέτσινα πτυχία
- Πώς ο Banksy «φύτεψε» μέσα σε λίγα μόλις λεπτά το νέο του άγαλμα στο κέντρο του Λονδίνου;
- Τι είναι το stack dating και πως επηρεάζει τα ραντεβού;
- Οι νεότεροι θαυμαστές του Sex and the City θεωρούν την Κάρι Μπράτσο «ναρκισσίστρια»
- 24 ώρες μετά και ο κ. Τζαβέλλας ακόμη δεν έχει παραιτηθεί
- Ενεργειακά αποθέματα: Πλησιάζουμε στο χείλος του γκρεμού, προειδοποιούν οι πετρελαϊκοί κολοσσοί
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 03.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeny-ozerov-2xvrpIwBQCU-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442