Δεύτερος γύρος εκλογής προέδρου στην Τσεχία με το ΚΚ σε ρόλο ρυθμιστή
Δεκατρία χρόνια μετά την πτώση του κομμουνισμού στην Τσεχία, το κομμουνιστικό κόμμα βρίσκεται και πάλι στην πρώτη γραμμή του πολιτικού προσκηνίου της χώρας. Αιτία η εκλογή του νέου προέδρου της χώρας την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, στο Κάστρο της Πράγας.
Δεκατρία χρόνια μετά την πτώση του κομμουνισμού στην Τσεχία, το κομμουνιστικό κόμμα βρίσκεται και πάλι στην πρώτη γραμμή του πολιτικού προσκηνίου της χώρας. Αιτία η εκλογή του νέου προέδρου της χώρας την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, στο Κάστρο της Πράγας.
Η κοινή συνεδρίαση των αντιπροσώπων των δύο νομοθετικών σωμάτων της Τσεχίας, του Κοινοβουλίου και της Γερουσίας, θα επιλέξει τον άνθρωπο που θα αντικαταστήσει τον αποχωρούντα Βάτσλαβ Χάβελ, η θητεία του οποίου τελειώνει οριστικά στις 2 Φεβρουαρίου.
Αυτή είναι η δεύτερη προσπάθεια για την εκλογή νέου ηγέτη της χώρας, που το 2004 θα είναι ένα από τα δέκα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρώτη, την περασμένη εβδομάδα, δεν ανέδειξε νικητή, παρά μόνο ηττημένους, ανάμεσά τους και τον πρώην πρωθυπουργό Βάτσλαβ Κλάους.
Ο Κλάους είναι και πάλι υποψήφιος, όπως είναι και ένας ακόμη πρώην πρωθυπουργός, ο Μίλος Ζέμαν. Ο τρίτος υποψήφιος είναι η Γιαροσλάβα Μοσέροβα, μέλος της Γερουσίας.
Καθαρό φαβορί στην κούρσα για την προεδρία δεν υπάρχει. Κι εδώ είναι που το κομμουνιστικό κόμμα αρχίζει να ενδιαφέρει σημαντικά τους υποψηφίους. Με 44 συνολικά αντιπροσώπους στο Κοινοβούλιο και την Γερουσία -από ένα κοινό σύνολο και στα δύο σώματα 281 εκπροσώπων- οι Κομμουνιστές θα αποτελέσουν τον ρυθμιστικό παράγοντα που θα επηρεάσει την εκλογή ενός από τους τρεις υποψηφίους.
Κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό CSSD, που έχει ως υποψήφιο τον Ζέμαν, ή το Κεντροδεξιό ODS του Κλάους, δεν διαθέτει ή δεν μπορεί να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 141 ψήφων, που χρειάζεται για να αναδείξει νέο πρόεδρο.
Καθώς οι τρεις υποψήφιοι μέχρι και την τελευταία στιγμή θα συνεχίσουν την προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν την ψήφο των μικρότερων κομμάτων της Βουλής, αυτή είναι η ευκαιρία που οι Κομμουνιστές περίμεναν, για να εμπλακούν ενεργά στα πολιτικά πράγματα της χώρας και να επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων.
«Είναι ώρα για αλλαγή της ατμόσφαιρας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΚΚ Μίροσλαβ Γκρεμπενίτσεκ, ο οποίος πάντως αρνήθηκε να αναφέρει ποιον θα στηρίξει το κόμμα του. «Οι βουλευτές και γερουσιαστές μας θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή» είπε, προσθέτοντας ωστόσο πως «λογικά θα συγκλίνουμε προς τον αριστερό υποψήφιο» εννοώντας φυσικά τον Μίλος Ζέμαν.
Η ειρωνεία όμως είναι αλλού και έχει να κάνει με την χρονική στιγμή των εκλογών. «Την εποχή που αποχωρεί ο γνωστότερος αντίπαλος του κομμουνισμού στην χώρα, ο Βάτσλαβ Χάβελ, το κομμουνιστικό κόμμα καλείται να παίξει τον ρυθμιστή στην απόφαση για τον διάδοχό του» είναι το σχόλιο του Γάλλου πολιτικολόγου Ζακ Ρούπνικ που ζει μόνιμα στην Τσεχία.
Αυτός και οι συνάδελφοί του περιμένουν πάντως πως ούτε ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα ανακηρύξει νικητή, δηλαδή κάποιον που θα εξασφαλίσει τους απαραίτητους 141 ψήφους επί συνόλου 281. Στην περίπτωση αυτή η χώρα ίσως να οδηγηθεί σε απευθείας εκλογές από τον λαό μέσα στους επόμενους δύο μήνες, κάτι που πάντως απεύχεται το σύνολο σχεδόν των αντιπροσώπων.
Αν πάντως γίνει τελικά κάτι τέτοιο, η λίστα με τα φαβορί αλλάζει δραματικά. Το παράδοξο είναι πως οι δύο πρώην πρωθυπουργοί είναι αρκετά δημοφιλείς, αλλά πρόσφατη σφυγμομέτρηση έδειξε πως οι απλοί πολίτες θα έδειχναν την εμπιστοσύνη τους σε λιγότερο γνωστά πολιτικά πρόσωπα, όπως ο πρόεδρος της Γερουσίας Πέτρ Πίτχαρτ, ο οποίος απέτυχε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, αλλά αποσύρθηκε από τον δεύτερο, και ο πρώην υπουργός Ότακαρ Μοτέιλ, ο οποίος απέτυχε να πάρει το χρίσμα του υποψηφίου από το CSSD.
Το «Τάμα» μια θεατρική εμπειρία που υπόσχεται να συγκινήσει και να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να την απολαύσει για λίγες παραστάσεις στο Σύγχρονο Θέατρο.