Αν οι Ευρωπαίοι έκοβαν το κάπνισμα…
Νέα Υόρκη: Αν οι καπνιστές σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. αποφάσιζαν να διακόψουν τη βλαβερή συνήθεια, τα περιστατικά καρκίνου του παγκρέατος θα ελαττώνονταν κατά 150.000 μέσα στα επόμενα 12 χρόνια, όπως τονίζουν Ολλανδοί επιστήμονες σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Gastroenterology and Hepatology.
Νέα Υόρκη: Αν οι καπνιστές σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. αποφάσιζαν να διακόψουν τη βλαβερή συνήθεια, τα περιστατικά καρκίνου του παγκρέατος θα ελαττώνονταν κατά 150.000 μέσα στα επόμενα 12 χρόνια, όπως τονίζουν Ολλανδοί επιστήμονες σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Gastroenterology and Hepatology.
Συγκεκριμένα, ο Δρ. Ρούντολφ Χούγκενβιν και οι συνεργάτες του από το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον στην Ολλανδία τονίζουν ότι αν οι λιγότεροι από τους μισούς άνδρες και περίπου το ένα τρίτο των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση διέκοπταν το κάπνισμα, τα κρούσματα καρκίνου στο πάγκρεας θα έπεφταν κατά 30.000 και 10.000, αντίστοιχα.
Επιπλέον, η ελάττωση των εν λόγω κρουσμάτων υπολογίζεται ότι θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο συνολικό αριθμό των θανάτων από την επάρατη νόσο στην Ε.Ε., καθώς περίπου το 85% των νέων κρουσμάτων έχει μοιραία κατάληξη σε διάστημα ενός έτους.
Οι χώρες που αναμένεται ότι θα ευνοηθούν περισσότερο σε περίπτωση διακοπής της βλαβερής συνήθειας του καπνίσματος είναι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία.
Παρότι για τον καρκίνο του παγκρέατος ενοχοποιούνται και άλλοι παράγοντες, ωστόσο το κάπνισμα θεωρείται ότι αποτελεί ίσως τη βασικότερη αιτία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω κακοήθεια έχει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.
health.in.gr
- Θεσσαλονίκη: Προφυλακίστηκε ο 42χρονος για τη δολοφονία του 64χρονου στην Ευκαρπία – Αρνείται τις κατηγορίες
- Η κόρη του Ρίτσαρντ Μπάρτον, το διαζύγιο των γονιών της και η σχέση της με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ
- Διαμαρτυρία της Μπαρτσελόνα πριν τη ρεβάνς με την Ατλέτικο για το… χορτάρι του «Μετροπολιτάνο» (vid)
- Ψηφιακή ετικέτα: Το νέο πεδίο μάχης για την ενιαία αγορά στην Ευρώπη
- Εμπρησμός σε μάντρα ενοικιαζόμενων οχημάτων: Τι έδειξαν οι κάμερες ασφαλείας – Δύο οι δράστες
- Δωρεά αναπηρικού αμαξιδίου στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας από τον Δήμο
- Στο Κόσοβο ο Δένδιας την Πέμπτη – Δεν θα είναι παρών στη συζήτηση για το Κράτος Δικαίου στη Βουλή
- Τσερνόμπιλ: SOS από Greenpeace για την προστατευτική κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα – «Κίνδυνος διαρροής»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442