Η Τουρκία θέλει λύση του Κυπριακού ως το Φεβρουάριο, είπε ο Ντε Σότο στον Γ.Παπανδρέου
Tην εντύπωσή του ότι η τουρκική πλευρά υποστηρίζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου μετέφερε στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.
28
Tην «καθαρή εντύπωσή του» ότι η τουρκική πλευρά υποστηρίζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου μετέφερε στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, κατά τη διάρκεια συνομιλιών που είχαν νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης στην Αθήνα.
Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα αποτελέσματα των επαφών που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών και με τον πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εντούτοις, λόγω της θέσεώς του, αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στα κατεχόμενα.
Ερωτηθείς εάν θα υπήρχε η δυνατότητα παράτασης του χρονοδιαγράμματος των συνομιλιών πέραν της 28ης Φεβρουαρίου, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός, λέγοντας ότι πρακτικά το χρονοδιάγραμμα αυτό έχει οριστεί έτσι ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος στις δυο πλευρές να μελετήσουν τις αποφάσεις πριν από τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων της 30ής Μαρτίου με βάση το αποτέλεσμα των οποίων θα υπογραφεί στις 16 Απριλίου η πράξη προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ.
Ο κ. Ντε Σότο εξέφρασε κάποια απογοήτευση επειδή δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Ταυτοχρόνως, όμως, σημείωσε ότι «δεν τελείωσαν όλα», επαναλαμβάνοντας ότι είναι δυνατό να φτάσουμε επιτέλους σε λύση με την υποστήριξη και της Τουρκίας και της Ελλάδας.
Η συνάντηση ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις και εν όψει της επανέναρξης των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη – Ντενκτάς το απόγευμα της Παρασκευής στη Λευκωσία. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι θα ενημερώσει και τους συναδέλφους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι το έργο του κ. Ντε Σότο έχει την απόλυτη υποστήριξη της ΕΕ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Η Γερμανία ζητά ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας
- Το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ παρέδωσε 26 αρχαία αντικείμενα που κατασχέθηκαν και επαναπατρίστηκαν
- «Εκκλησία με καζίνο» – Πώς βλέπει ο Μπάφετ σήμερα τις αγορές
- Συρία: Η κρατική τηλεόραση επιβεβαιώνει βομβαρδισμούς της Ιορδανίας εναντίον «αποθηκών ναρκωτικών και όπλων»
- Η Ιορδανία βομβάρδισε περιοχές στην επαρχία Σουέιντα στη Συρία
- Πόλεμος στο Σουδάν: Επιδρομή drone κοντά στη Χαρτούμ, 5 νεκροί
- Το YouTube ως εκπαιδευτικό εργαλείο για τους εφήβους
- Το Συμβούλιο Ασφαλείας βλέπει την κλιμάκωση του πυρηνικού προγράμματος στη Βόρεια Κορέα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 03.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeny-ozerov-2xvrpIwBQCU-unsplash-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442