Κίνδυνο λοίμωξης από σαλμονέλα κρύβει η κατανάλωση ωμών αβγών
Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση αβγών που δεν έχουν βραστεί καλά ενδέχεται να οδηγήσει σε λοίμωξη από σαλμονέλα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη η οποία δημοσιεύεται στην εβδομαδιαία έκθεση του επιστημονικού εντύπου Morbidity and Mortality.
Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση αβγών που δεν έχουν βραστεί καλά ενδέχεται να οδηγήσει σε λοίμωξη από σαλμονέλα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη η οποία δημοσιεύεται στην εβδομαδιαία έκθεση του επιστημονικού εντύπου Morbidity and Mortality.
Ομάδα επιστημόνων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στις ΗΠΑ, με επικεφαλής το Δρ. Παντμίνι Σρικάντια, αποκάλυψε πρόσφατα δύο κρούσματα σαλμονέλας που εκδηλώθηκαν το 2001 σε φυλακή της Νότιας Καρολίνα, τα οποία οφείλονταν στα ανεπαρκώς βρασμένα αβγά που περιέχονταν σε τονοσαλάτα.
Όπως εξηγεί ο Δρ. Σρικάντια, η πρόληψη της επικίνδυνης λοίμωξης θα πρέπει να ξεκινά από τα πτηνοτροφεία, με τον τακτικό έλεγχο των πουλερικών και την παστερίωση των αβγών σε περίπτωση που διαπιστωθεί οποιοδήποτε κρούσμα.
Ωστόσο, αντίστοιχες κινήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν και οι ίδιοι οι καταναλωτές. Ο κίνδυνος προσβολής από σαλμονέλα είναι ιδιαίτερα μεγάλος για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, καθώς και για όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες συνιστούν το βράσιμο των αβγών μέχρις ότου τόσο ο κρόκος, όσο και το ασπράδι γίνουν σφιχτά.
Όσον αφορά, δε, τα φαγητά που πρέπει να παρασκευαστούν με ωμά αβγά ή τους ανθρώπους που δεν αρέσκονται να τα τρώνε καλά βρασμένα, η επιλογή θα πρέπει να γίνεται με προσοχή. Στις εν λόγω περιπτώσεις συνιστάται η αγορά αβγών που έχουν προηγουμένως υποστεί ειδική παστερίωση για την καταστροφή των μικροβίων. Τέτοιες συσκευασίες υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα σούπερ μάρκετ, όπως ισχυρίζεται ο Δρ. Σρικάντια, και μπορούν να γλιτώσουν τους καταναλωτές από μια πολύ επικίνδυνη λοίμωξη.
Άλλες μέθοδοι προστασίας από τη σαλμονέλα είναι το καλό πλύσιμο των χεριών και το καλό καθάρισμα της κουζίνας με σαπούνι και νερό έπειτα από τη χρήση ωμών αβγών. Τέλος, τα αβγά θα πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό περιβάλλον και συγκεκριμένα σε θερμοκρασία που δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 7 βαθμούς Κελσίου.
health.in.gr
- Αποθεώθηκε ξανά ο Μουζακίτης – Διάσημη ποδοσφαιρική πλατφόρμα… ανέλυσε το ταλέντο του
- Πάνω από 3 εκατ. Ευρώ για το Νοσοκομείο Ρόδου για υλικοτεχνική αναβάθμιση από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου
- ΠΑΣΟΚ για Λαζαρίδη: Ομολόγησε εκ νέου ότι δεν είχε τις τυπικές προϋποθέσεις να προσληφθεί – Να τον αποπέμψει ο πρωθυπουργός
- Λαζαρίδης: Δεν είχε πτυχίο πανεπιστημίου αλλά… δεν χρειαζόταν – «Το Μαξίμου δεν μου ζήτησε εξηγήσεις»
- Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος: Νηφάλια κρίση και βαθιά πίστη
- Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη εφ’όλης της ύλης: Η δουλειά, οι κρίσεις πανικού και η «τελεία» στη σχέση-ρουτίνα
- Οι Υποκλοπές, το ρεπορτάζ και οι δημοσιογράφοι
- Δήμος Σερβίων: Πράσινο φως για τα μάρμαρα Τρανοβάλτου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442