Τρίτη 28 Απριλίου 2026
weather-icon 16o
Μετά τις ΗΠΑ και η Βρετανία διαπιστώνει σημαντικά κενά στην έκθεση του Ιράκ

Μετά τις ΗΠΑ και η Βρετανία διαπιστώνει σημαντικά κενά στην έκθεση του Ιράκ

Πληθώρα παραλείψεων διαπιστώνουν οι επιφορτισμένοι με τη μελέτη της ογκώδους έκθεσης του οπλικού προγράμματος της Βαγδάτης αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπλερ, δηλώνοντας «εξαιρετικά απογοητευμένοι, καθώς ο Σαντάμ Χουσεΐν έχασε μία σημαντική ευκαιρία».

51

Πληθώρα παραλείψεων διαπιστώνουν οι επιφορτισμένοι με τη μελέτη της ογκώδους έκθεσης του οπλικού προγράμματος της Βαγδάτης αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπλερ, δηλώνοντας «εξαιρετικά απογοητευμένοι, καθώς ο Σαντάμ Χουσεΐν έχασε μία σημαντική ευκαιρία». Για πρόοδο στη διαδικασία των επιθεωρήσεων κάνει, πάντως, λόγο ο διευθυντής της ΙΑΤΑ, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι.

Βάσει δημοσιεύματος των Financial Times τη Δευτέρα, Βρετανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η έκθεση των 12.000 σελίδων αποτυγχάνει να κατευνάσει τους φόβους του Λονδίνου σχετικά με την κατοχή από το Ιράκ χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων.

«Η ανάλυση αυτή είναι εξαιρετικά απογοητευτική» αναφέρει υπό καθεστώς ανωνυμίας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπλερ, υιοθετώντας τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών περί σοβαρών παραλείψων στην επίμαχη έκθεση, η οποία κατά την Ουάσινγκτον δεν «ρίχνει φως» στο σύνολο του ιρακινού οπλικού προγράμματος από το 1991 και μετά.

Αναφερόμενος στον «φάκελο Μπλερ» που είχε δοθεί στη δημοσιότητα τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο ίδιος αξιωματούχος επισημαίνει ότι εκτίμηση της βρετανικής κυβέρνησης ήταν πως ο Σαντάμ Χουσεΐν θα έδινε λεπτομερείς απαντήσεις σε ορισμένες από τις καταγγελλίες του Λονδίνου για την κατοχή και ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής από το καθεστώς του. «Εκείνος, όμως, αγνόησε σημεία του φακέλου. Πιστεύουμε ότι λείπουν πολλά…» αναφέρει.

«Δεν έχει έλθει ακόμη η ώρα»…

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις ΗΠΑ και Βρετανίας καθιστούν ολοένα και πιο ορατό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης για την ανατροπή του Σαντάμ εντός του 2003, δεδομένου ότι αμφότεροι οι Τζορτζ Ο.Μπους και Τόνι Μπλερ έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να αναμείνουν νέο ψήφισμα του ΟΗΕ για την ανάληψη δράσης στην περίπτωση παραβίασης της απόφασης 1441 μέσω λαθών και παραλείψεων στην επίμαχη έκθεση.

Πάντως, ο Βρετανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Ο Μπράιαν, δηλώνει στο BBC πως «δεν έχει έλθει ακόμη η στιγμή για να κηρυχθεί ότι το Ιράκ παραβιάζει ή πόσο μάλλον συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του ΟΗΕ». Κατά τον ΟΜπράιαν, ωστόσο, «δεδομένης της μακράς ιστορίας ανειλικρίνειας, υποθέτω ότι εγώ και εσείς είμαστε σκεπτικοί σχετικά με το εάν αυτή είναι μία πλήρης καταγραφή των όπλων μαζικής καταστροφής».

Όπως επισημαίνει το Reuters, μέχρι στιγμής η ιρακινή έκθεση βρίσκεται στα χέρια του ΟΗΕ και των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Την προσεχή Πέμπτη, ο επικεφαλής της UNMOVIC αναμένεται να κάνει γνωστές τις προκαταρκτικές του εκτιμήσεις επί του περιεχομένου της.

Πρόοδο «βλέπει» ο Μπαραντέι

Σύμφωνα, πάντως, με τον διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΤΑ), Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, μετά την εφαρμογή του ψηφίσματος 1441 για τον αφοπλισμό του Ιράκ «η προσφυγή στη βία δεν θεωρείται πλέον ως η πρώτη επιλογή και αυτό είναι πολύ θετικό».

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ο ίδιος διαπιστώνει πρόοδο στη διαδικασία των επιθεωρήσεων, επισημαίνοντας ότι «η Βαγδάτη θέλει να αποφύγει έναν πόλεμο και συνεργάζεται δίνοντας αυθεντικές πληροφορίες για το οπλοστάσιό της».

Ο διευθυντής της ΙΑΤΑ εκτιμά ότι «εάν η διαδικασία αυτή (των επιθεωρήσεων) αποδώσει, τότε θα αποτραπεί ο πόλεμος» και εκφράζει την ελπίδα ότι «το Ιράκ θα καταλάβει πως τα Ηνωμένα Έθνη αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα την κατάσταση και η σύρραξη μπορεί να αποφευχθεί».

Την εκτίμηση ότι ο πόλεμος μπορεί να αποφευχθεί εκφράζει, πάντως, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, μολονότι τα αρχικά συμπεράσματα των αξιωματούχων της κυβέρνησης του επί της ιρακινής έκθεσης μαρτυρούν μάλλον το αντίθετο…

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 28 Απριλίου 2026
Cookies