Πέμπτη 07 Μαϊου 2026
weather-icon 19o
Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει και νόσο του Hodgkin

Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει και νόσο του Hodgkin

Νέα Υόρκη: Τα άτομα που καπνίζουν έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο του Hodgkin, μια μορφή καρκίνου του λεμφικού συστήματος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

Νέα Υόρκη: Τα άτομα που καπνίζουν έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο του Hodgkin, μια μορφή καρκίνου του λεμφικού συστήματος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.


Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Ναθάνιελ Μπριγκς από το Ιατρικό Κολλέγιο Μεχάρι στο Νάσβιλ των Ηνωμένων Πολιτειών, επισημαίνει ότι ο εν λόγω κίνδυνος αυξάνεται ή μειώνεται ανάλογα με το χρονικό διάστημα και την ποσότητα των τσιγάρων που καπνίζει κάποιο άτομο.


Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες σύγκριναν στοιχεία που παρέλαβαν σχετικά με το ιστορικό 343 ατόμων, ηλικίας από 32 έως 60 ετών οι οποίοι έπασχαν από τη νόσο Hodgkin και άλλων 2.000 περίπου ανδρών αντίστοιχης ηλικίας, που ήταν απολύτως υγιείς.


Πραγματοποιώντας συνεντεύξεις με τους ερευνώμενους, ταξινόμησαν ως “καπνιστές” εκείνους που είχαν καταναλώσει έστω και μισό πακέτο τσιγάρα την εβδομάδα για ένα τουλάχιστον έτος κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ως “τακτικοί καπνιστές” χαρακτηρίστηκαν εκείνοι που ανέφεραν ότι κάπνιζαν συστηματικά κατά την περίοδο των δύο τελευταίων ετών έως την έρευνα.


Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι τα άτομα της δεύτερης κατηγορίας είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο του Hodgkin σε σχέση με όσους δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Ο κίνδυνος γινόταν δυόμισι φορές μεγαλύτερος για όσους κάπνιζαν τουλάχιστον δύο πακέτα την ημέρα ή ακολουθούσαν τη βλαβερή συνήθεια για περισσότερα από 30 χρόνια.


Ωστόσο, τα άτομα που είχαν διακόψει το κάπνισμα τουλάχιστον 10 χρόνια πριν από την έναρξη της έρευνας είχαν πολύ μικρότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο, κίνδυνος που έτεινε να αυξομειώνεται ανάλογα με το χρόνο αποχής από τη βλαβερή συνήθεια.


Παρότι οι βαθύτερες αιτίες που συνδέουν το κάπνισμα με τη νόσο του Hodgkin παραμένουν άγνωστες, ο Δρ. Μπρίγκς ανέφερε ότι αυτή σχετίζεται με συγκεκριμένα συστατικά που περιέχονται στον καπνό, ενώ πιθανότατα σημαντικό ρόλο παίζει και η επίδραση του καπνίσματος σε συγκεκριμένη ομάδα κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 07 Μαϊου 2026
Cookies