Σάββατο 02 Μαϊου 2026
weather-icon 13o
Τις απόψεις του για τον τέως μονάρχη και το Κυπριακό παραθέτει ο υπουργός Πολιτισμού

Τις απόψεις του για τον τέως μονάρχη και το Κυπριακό παραθέτει ο υπουργός Πολιτισμού

Πολύ υπερήφανος δηλώνει, σε συνέντευξή του στην Κυρ.Ελευθεροτυπία, ο Ευ.Βενιζέλος για το νόμο του 1994 με τον οποίο «γράφτηκε οριστικά το τέλος της βασιλείας». Για το Κυπριακό τονίζει πως «δεν θέλουμε μια οποιαδήποτε λύση, αλλά την καλύτερη δυνατή λύση».

37

Πολύ υπερήφανος δηλώνει, σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος για το νόμο του 1994 για τον τέως μονάρχη και πιστεύει ότι με αυτόν «γράφτηκε οριστικά το τέλος της βασιλείας στην Ελλάδα».

Ο υπουργός Πολιτισμού τονίζει: «Υπήρξαν πράγματι εσφαλμένοι χειρισμοί, πριν όμως από το 1994. Αυτό που έγινε το 1994 έπρεπε να έχει γίνει το 1974. Αντί γι αυτό, μπήκαμε σε μια φθοροποιό διαδικασία διαπραγμάτευσης με τον τέως, με κατάληξη τη σύμβαση που υπέγραψε και κύρωσε στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία το 1992. Αυτό έδωσε το έρεισμα στον τέως να διεκδικήσει μια «πλήρη» αποζημίωση, αποζημίωση που δεν πήρε».

Ο υπουργός Πολιτισμού αναφέρεται και στις εκλογές τονίζοντας πως το διάστημα από το φθινόπωρο του 2003 μέχρι την άνοιξη του 2004 είναι η περίοδος στην οποία τοποθετούνται θεσμικά οι επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Για το Κυπριακό υπογραμμίζει πως «δεν θέλουμε μια οποιαδήποτε λύση, αλλά την καλύτερη δυνατή λύση» και προσθέτει: «Το 1974 η Ελλάδα έχασε τον πόλεμο στην Κύπρο. Από τότε θέλουμε να ανατρέψουμε ένα δυσμενή στρατιωτικό συσχετισμό με πολιτικά μέσα. Αυτό έχει, όμως, κάποια όρια».

Τονίζει επίσης πως «όσοι θέλουν να παραμείνει το σημερινό καθεστώς στην Κύπρο παραγνωρίζουν τους κινδύνους που περικλείει η δυναμική των πραγμάτων».

«Οτιδήποτε λέγεται στην Ελλάδα πρέπει να λέγεται μετά λόγου γνώσεως. Κανείς δεν έχει ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Κύπρο, ανάγκη από μαθήματα πατριωτισμού. Όλοι όμως οφείλουμε να ξέρουμε ότι πατριωτισμός σημαίνει πρωτίστως καλή γνώση της ιστορίας και του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων» προσθέτει.

Τέλος, αναφέρει πως το διάστημα από το φθινόπωρο του 2003 μέχρι την άνοιξη του 2004 είναι η περίοδος στην οποία τοποθετούνται θεσμικά οι επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 02 Μαϊου 2026
Cookies