28

Ένα στα τρία φρούτα και λαχανικά έχει υπολείμματα φυτοφαρμάκων, όπως έδειξαν οι αναλύσεις του πουέκανε το υπουργείο Γεωργίας το 2001 σε 1.369 δείγματα οπωροκηπευτικών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, οι έλεγχοι έδειξαν ότι υπάρχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, έστω και κάτω των επιτρεπτών ορίων, στο 28,8% των φρούτων και λαχανικών ενώ άνω των επιτρεπτών ορίων ήταν στο 3,6% των δειγμάτων.

Ο αντίστοιχος έλεγχος το έτος 2000 είχε δείξει ποσοστό 20% υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων κάτω των επιτρεπτών ορίων.

Κάθε χρόνο η ελληνική γεωργική γη δέχεται 1,2 εκατ. τόνους λιπασμάτων αξίας 176,1 εκατ. ευρώ και ραντίζεται με φυτοφάρμακα αξίας 161,1 εκατ. ευρώ.

Για κάθε στρέμμα οπωροκηπευτικών οι καλλιεργητές χρειάζονται 40 κιλά φυτοφάρμακων.

«Μην ξεχνάμε ότι μιλούμε για απειροελάχιστα μη επιβλαβή υπολείμματα. Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί άλλοι να προκαλούν τις διατροφικές κρίσεις και άλλοι να λογοδοτούν», είπε ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης μιλώντας στα Νέα για το θέμα αυτό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ