Ματαιώνουν την αγορά των Eurofighter η ένταξη της Κύπρου και το σχέδιο Ανάν
Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και οι ελπίδες για οριστική λύση του Κυπριακού ματαιώνουν την αγορά των Eurofighter από την Ελλάδα με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να κερδίζει πέντε διεσεκατομμύρια ευρώ, που θα δαπανούνταν για την απόκτησή τους.
38
Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και οι ελπίδες για οριστική λύση του Κυπριακού ματαιώνουν την αγορά των Eurofighter από την Ελλάδα με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να κερδίζει πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, που θα δαπανούνταν για την απόκτησή τους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, την Πέμπτη, στη χθεσινή σύσκεψη του υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη με τον υπουργό Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να μην προχωρήσει η ελληνική πλευρά στην αγορά των Eurofighter.
Επικαλούμενη κυβερνητικό παράγοντα η εφημερίδα αναφέρει ότι για την κατασκευή των αεροσκαφών η Ελλάδα θα έπρεπε να καταβάλει 240 εκατ. ευρώ εντός του 2003, ενώ από το 2006 έως το 2008 θα έπρεπε να δαπανά κάθε χρόνο 1,520 ευρώ, όσο δηλαδή είναι η ετήσια επιχορήγηση του ασφαλιστικού συστήματος.
Στην ίδια σύσκεψη επίσης αποφασίστηκε να μην ενεργοποιηθούν οι προβλέψεις των συμφωνιών για επιπλέον αγορές εξοπλισμού του τρέχοντος εξοπλιστικού προγράμματος 2000-2004. Θα αποφευχθεί έτσι δαπάνη άνω του ενός δισ. ευρώ. Ακόμη θα αγοραστούν τα μισά από τα αρχικώς προβλεπόμενα ελικόπτερα, δηλαδή 12 αντί για 24, με όφελος 500 εκατ. ευρώ.
Τέλος, στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η απόφαση να μην αγοραστούν νέες φρεγάτες για το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά να ανακατασκευαστούν οι έξι παλαιές. Το κόστος των ανακατασκευών θα φτάσει μόλις τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ για την αγορά μιας μόνο φρεγάτας θα δαπανούνταν 200 δισ. ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Νέες ταινίες: Ο πιο καλοντυμένος διάβολος επέστρεψε
- Ακίνητα: Πού αυξάνονται, που μειώνονται τα τ.μ. – Οι περιοχές [πίνακες]
- Καιρός: Πέφτει κι άλλο η θερμοκρασία το Σάββατο – Πού θα χιονίσει
- Το «αθόρυβο» μοντέλο της QSI
- Πολυτελή ακίνητα: Πωλείται το ιδιωτικό νησί του εκλιπόντος δισεκατομμυριούχου της Swarovski κοντά στη Βενετία
- Συνταγή: Κέικ λεμονιού
- «Άνοιξη της δυσαρέσκειας» στη Ρωσία; – Ο Πούτιν απέναντι σε αυξανόμενες φωνές διαμαρτυρίας
- ΗΠΑ: Θα αποσύρουν 5.000 στρατιωτικούς από τη Γερμανία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 02.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/maciej-chwirot-NeBvIH2qmt4-unsplash-315x220.jpg)









![Ακίνητα: Πού αυξάνονται, που μειώνονται τα τ.μ. – Οι περιοχές [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/17023519-315x220.jpg)













































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442