28

«Η Κύπρος είναι απαραίτητη για την ασφάλεια της Τουρκίας». Αυτό ανέφερε ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ στην Αμερικανική πλευρά, κατά τις επαφές του στις ΗΠΑ, όπως δήλωσε κατά την επιστροφή του στην Αγκυρα.

Ο Τούρκος στρατηγός είπε επίσης πως ανέφερε στους Αμερικανούς ότι «η ταυτόχρονη ένταξη της Κύπρου και της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι λύση για πολλές ενδεχόμενες κρίσεις».

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μόλις επέστρεψε στην Άγκυρα, ο στρατηγός Οζκιόκ επεσήμανε επίσης ότι ανέφερε στην Ουάσιγκτον τις αρνητικές επιδράσεις που θα έχει, από πλευράς επίλυσης του Κυπριακού, η «άκαιρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ», με βάση τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου, την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί, την «ΤΔΒΚ» και τα νόμιμα, όπως είπε, δικαιώματα του λαού της.

Ο Χ.Οζκιόκ αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Ιράκ, τονίζοντας πως «δεν πρέπει να δοθεί ευκαιρία ώστε να διαμορφωθούν στο βόρειο τμήμα του Ιράκ καταστάσεις στις οποίες θα αντιταχθεί η Τουρκία». Ερωτηθείς για το αν οι Αμερικανοί, έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις από την τουρκική πλευρά για τις ανάγκες της επιχείρησης, είπε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημο αίτημα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ