Την επιστροφή 36,7 εκατ. ευρώ για παρατυπίες σε γεωργικές δαπάνες ζητά η Κομισιόν
Την επιστροφή 36,7 εκατομμυρίων ευρώ στο Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο για χρηματοδοτήσεις που δεν έγιναν σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΕΕ αξιώνει η Κομισιόν από την Ελλάδα. Αλλα οκτώ κράτη-μέλη υποχρεούνται να επιστρέψουν χρήματα στα κοινοτικά ταμεία.
31
Την επιστροφή 36,7 εκατομμυρίων ευρώ στο Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο για χρηματοδοτήσεις που δεν έγιναν σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΕΕ αξιώνει η Κομισιόν από την Ελλάδα. Αλλα οκτώ κράτη-μέλη υποχρεούνται να επιστρέψουν χρήματα στα κοινοτικά ταμεία.
Από τους ελέγχους που έγιναν στο πλαίσιο της εκκαθάρισης των λογαριασμών, προκειμένου να ελέγχονται οι δαπάνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), προκύπτει ότι για τις ενισχύσεις που έλαβε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο, δεν έχει δικαιολογήσει 36,7 εκατ. ευρώ τα οποία και θα πρέπει να επιστρέψει στον κοινοτικό προϋπολογισμό, όπως αναφέρει η Κομισιόν.
Σε επιστροφές, την Ελλάδα ακολουθούν η Ισπανία με 27,4 εκατ. ευρώ και η Γαλλία με 14,1 εκατ. ευρώ. Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι οι ενισχύσεις αυτές δεν έχουν δικαιολογηθεί με ικανοποιητικούς ελέγχους από τις αρμόδιες Αρχές και ότι δεν συμβαδίζουν με τους κοινοτικούς κανόνες που εφαρμόζονται στις γεωργικές δαπάνες.
Εξάλλου, ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη γεωργία, Φραντς Φίσλερ, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τα κράτη-μέλη: «Nα δαπανάτε σωστά τα χρήματα του Ευρωπαίου φορολογούμενου, αλλιώς θα απαιτήσουμε να τα επιστρέψετε. Με το σύστημα εκκαθάρισης των λογαριασμών διαθέτουμε ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την πιστή τήρηση της αρχής αυτής και την επιστροφή των πόρων που δαπανούνται παράτυπα».
Η συγκεκριμένη απόφαση για εκκαθάριση των λογαριασμών στις γεωργικές ενισχύσεις είναι η τρίτη για το 2002. Μέχρι στιγμής, τα 15 κράτη μέλη πρέπει να επιστρέψουν 295,9 εκατ. ευρώ στα κοινοτικά ταμεία, εκ των οποίων τα 142,2 εκατ. ευρώ θα πρέπει να επιστρέψει η Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ανέρχεται σε 45 δισ. ευρώ και καταβάλλεται απευθείας στις χώρες μέλη. Την ευθύνη να διανεμηθεί το ποσό αυτό στους αγρότες φέρουν τα ίδια τα κράτη-μέλη υπό τη μορφή άμεσων ή έμμεσων ενισχύσεων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Κόντρα Ανδρουλάκη – Μητσοτάκη για την ακρίβεια στη Βουλή – «Θα λάβει μέτρα ή θα συνεχίσει να “λυπάται και να θυμώνει”;»
- Ελάτε να μου μιλήσετε, δεν δαγκώνω: Ο Μπιλ Γουόρντ των Black Sabbath μιλά για τις μέρες του σε αναπηρικό αμαξίδιο
- Θεσσαλονίκη: Πτήση προς Σαράγεβο επέστρεψε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» λόγω επιθετικού επιβάτη
- «Τον βάλαμε σε τζετ και κάναμε κύκλους για να μην μας δουν» – Πώς η Λίβερπουλ του Κλοπ πήγε να πάρει τον Εμπαπέ
- Hurriyet: Πουλήθηκαν οι S-400 σε άλλη χώρα του Κόλπου – Εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις
- BBC: «Στην Άρσεναλ με 40 εκατ. ευρώ ο Τζόλης»
- Η διατροφή που κρατά το κουνέλι σας υγιές, δραστήριο και χαρούμενο
- Οι 10 καλύτερες πόλεις για να ζεις το 2026 – Ποιοι κυριαρχούν, ποιοι υποχωρούν και πού βρίσκεται η Αθήνα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442