Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό των τρομοκρατών, τονίζει ο Ρώσος πρόεδρος
«Η Ρωσία δεν θα κάνει κανέναν συμβιβασμό με τους τρομοκράτες» δήλωσε κατηγορηματικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι θα δώσει αυξημένες εξουσίες στο ρωσικό στρατό να καταπολεμήσει τους τρομοκράτες, όπου και αν αυτοί βρίσκονται.
«Η Ρωσία δεν θα κάνει κανέναν συμβιβασμό με τους τρομοκράτες» δήλωσε κατηγορηματικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι θα δώσει αυξημένες εξουσίες στο ρωσικό στρατό να καταπολεμήσει τους τρομοκράτες, όπου και αν αυτοί βρίσκονται.
«Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό των τρομοκρατών» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος προς το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε τη Δευτέρα, δύο ημέρες μετά την επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων στο θέατρο της Μόσχας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 117 άτομα.
Ο Πούτιν αποφάσισε να δώσει εντολή στο Γενικό Επιτελείο να αλλάξει τις βασικές ντιρεκτίβες όσον αφορά στο ρόλο του στρατού «σε σχέση με την αυξανόμενη απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας, με τη χρήση μέσων που προσομοιάζουν σε όπλα μαζικής καταστροφής».
«Η διεθνής τρομοκρατία γίνεται όλο και θρασύτερη, με δράση αποτρόπαια. Εκτοξεύουν μάλιστα απειλές ότι θα χρησιμοποιήσουν σε διάφορα μέρη του κόσμου μέσα που συγκρίνονται με όπλα μαζικής καταστροφής» προσέθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, χωρίς πάντως να εξηγήσει σε τι είδους όπλα αναφέρεται.
«Εάν οποιοσδήποτε επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει τέτοια μέσα εναντίον της χώρας μας, η Ρωσία θα απαντήσει με τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών, σε όλα τα μέρη, όπου υπάρχουν τρομοκράτες, οργανώσεις αυτών των εγκληματιών ή οι ιδεολογικοί και οικονομικοί υποστηρικτές τους» κατέληξε ο Πούτιν.
Αναπάντητα ερωτηματικά
Η ρωσική κυβέρνηση κήρυξε τη Δευτέρα ημέρα εθνικού πένθους για τα τουλάχιστον 117 θύματα της τραγωδίας στο θέατρο της Μόσχας. Όμως, οι πολίτες της ρωσικής πρωτεύουσας αναμένουν ακόμη τις εξηγήσεις για τον άδικο χαμό τόσων ανθρώπων.
Η αποκάλυψη Ρώσων γιατρών την Κυριακή ότι σχεδόν όλοι οι όμηροι βρήκαν το θάνατο από το -αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής- αέριο που διοχέτευσαν οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας για να εξουδετερώσουν τους Τσετσένους ενόπλους μάλλον περισσότερα ερωτηματικά γέννησε παρά απάντησε.
Συγγενείς και φίλοι των θυμάτων ζητούν τώρα να μάθουν τι ακριβώς έγινε το μοιραίο βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο στο ρωσικό θέατρο. Οι Αρχές αρνούνται πάντως ακόμη να αποκαλύψουν τι είδους αέριο χρησιμοποιήθηκε για την εξουδετέρωση των ενόπλων.
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει και την οργή αρκετών ξένων πρεσβειών στη Μόσχα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν επισήμως περισσότερες πληροφορίες από τις ρωσικές Αρχές, υποστηρίζοντας ότι η γνώση του τύπου του αερίου θεωρείται εξαιρετικής σημασίας για τη θεραπεία των ατόμων που νοσηλεύονται.
Πάντως, Ρώσος αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι πρόκειται μάλλον για χημικό αέριο και ότι ο θάνατος τόσο πολλών ανθρώπων οφείλεται στην καθυστέρηση χορήγησης του αντίδοτου.
«Επρόκειτο για στρατιωτική επιχείρηση, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν μη φονικά χημικά όπλα, που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Προορίζονταν ασφαλώς για στρατιωτικό αντίπαλο» δήλωσε ο Λεβ Φιοντόροφ.