Μειώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα
Με χαμηλότερο ρυθμό, σε σύγκριση με πέρυσι, κινήθηκε τον Αύγουστο η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, εκτός της βιομηχανίας και της στέγης. Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς την οικονομία παραμένει όμως ο υψηλότερος στην ευρωζώνη.
28
Με χαμηλότερους ρυθμούς, σε σύγκριση με πέρυσι, κινήθηκε τον Αύγουστο η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς την οικονομία παραμένει όμως ο υψηλότερος στην ευρωζώνη, όπου τα δάνεια αυξάνονται με ρυθμό περίπου 7%.
Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, τον Αύγουστο η πιστωτική επέκταση προς την ιδιωτική οικονομία αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 21% περίπου, ενώ πέρυσι ο ρυθμός αύξησης ήταν 26,3%. Η μείωση του ρυθμού επέκτασης των χορηγήσεων δανείων οφείλεται στην υποχώρηση της καταναλωτικής πίστης, αλλά και προς άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, όπως η γεωργία, το εμπόριο, ο τουρισμός κ.λπ.
Αντίθετα, αύξηση παρουσιάζουν οι πιστώσεις προς τη βιομηχανία και τον οικισμό. Στην περίπτωση της βιομηχανίας λόγω του αρνητικού χρηματιστηριακού κλίματος, οι εισηγμένες επιχειρήσεις καταφεύγουν πλέον στον τραπεζικό δανεισμό για την εξασφάλιση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των αναγκών τους σε κεφάλαιο κίνησης και σε επενδύσεις.
Όσον αφορά τη στέγαση, η αύξηση του τραπεζικού δανεισμού οφείλεται στην προσφορά εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων νέων προϊόντων, τα οποία έχουν ευνοϊκούς όρους για όσους θέλουν να αποκτήσουν στέγη, ή άλλες κατασκευές.
Πάντως, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν είναι υπερχρεωμένα, αλλά ο ακριβής δείκτης θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος, στο τέλος του χρόνου.
ύ οφείλεται στην προσφορά εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων νέων προϊόντων τα οποία έχουν ευνοϊκούς όρους για όσους θέλουν να αποκτήσουν στέγη, ή άλλες κατασκευές.
Πάντως, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν είναι υπερχρεωμένα, αλλά ο ακριβής δείκτης θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος, στο τέλος του χρόνου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η Τεχεράνη καταγγέλλει επίθεση σε μονάδα αφαλάτωσης – Άφησε 10.000 Ιρανούς χωρίς νερό
- Εκρήξεις στο Κίεβο από μεγάλη ρωσική επίθεση
- Δέκα πτώματα βρέθηκαν στο Μεξικό, πέντε εκ των οποίων κρέμονταν μαζί από γέφυρα με ένα μήνυμα
- «Τίτλοι τέλους» από τον Άντι Μπέρναμ στην ψηφιακή ταυτότητα που προωθούσε ο Κιρ Στάρμερ
- Δείτε την απονομή των χάλκινων μεταλλίων στην Αγγλία (vid)
- Το Ισραήλ σκότωσε πενταμελή οικογένεια στη Γάζα – Ένα παιδί έλειπε την ώρα της επίθεσης – Δέκα νεκροί συνολικά
- Αποδοκιμασίες επειδή ο Μπέλιγχαμ έδωσε το πέναλτι στον Σάκα για να κάνει χατ τρικ (vid)
- Πώς οι ΗΠΑ ενίσχυσαν την ήπια ισχύ τους με το Μουντιάλ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442