H Τουρκία θα συνεχίσει την πίεση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, λέει ο Γιλμάζ
Η Αγκυρα θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τόνισε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μ.Γιλμάζ, σχολιάζοντας τις περί του αντιθέτου πληροφορίες για την επικείμενη πρόταση της Κομισιόν.
Η Αγκυρα θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τόνισε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ, σχολιάζοντας τις περί του αντιθέτου πληροφορίες για έκθεση προόδου που θα παρουσιάσει την ερχόμενη Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Γιλμάζ τόνισε ότι θεωρεί πως ο τελικός λόγος της ΕΕ επί του ζητήματος θα ειπωθεί στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, το Δεκέμβριο. Εντούτοις, η πρόταση της Κομισιόν αναμένεται να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στις τουρκικές εκλογές ένα μήνα νωρίτερα.
«Η εντύπωση που έχω είναι ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα κάνει μόνο ορισμένες παρατηρήσεις και όχι συγκεκριμένες προτάσεις», είπε ο Γιλμάζ από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σκοπό της παρουσίας του στην εςυρωπαϊκή πρωτεύουσα είναι να «εξηγήσω τους γεωστρατηγικούς, πολιτικούς και οικονομικούς λόγους γιατί -όπως νομίζουμε- πρέπει να οριστεί μία ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και όχι να εξαιρεθεί η Τουρκία από τη διαδικασία της διεύρυνσης».
Σύμφωνα και με νέες πληροφορίες από κοινοτική πηγή, η Επιτροπή θα προτείνει την ένταξη δέκα υποψηφίων χωρών το 2004, αλλά όχι κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκίας διότι δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τα απαιτούμενα κριτήρια ούτε στον οικονομικό τομέα ούτε στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι δέκα χώρες που θα προταθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Σλοβακία, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Σλοβενία , η Κύπρος και η Μάλτα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Κομισιόν θα προτείνει ημερομηνία εντός του 2007 για την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.
Στην τακτική εισήγησή της που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη Τετάρτη η Επιτροπή θα ζητεί αυστηρό έλεγχο για την τήρηση της εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας από τις υποψήφιες χώρες μετά την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το Δεκέμβριο και θα προτείνει την υπογραφή της συνθήκης τον επόμενο Απρίλιο.
Η Επιτροπή αναμένεται να ζητήσει εξουσιοδότηση για να επιβάλει μέτρα προστασίας των αγορών των χωρών-μελών κατά τα πρώτα δύο ή τρία χρόνια μετά τη διεύρυνση, εάν αυτή δημιουργήσει αναταραχή στην εσωτερική αγορά της ΕΕ για ορισμένα προϊόντα.
Το συγκρότημα θα παρουσιάσει ζωντανά το νέο του άλμπουμ «Οργή Λαού» καθώς και τραγούδια μέσα από όλη του τη δισκογραφία, όπου συχνά πρωταγωνιστούν οι στίχοι σπουδαίων Ελλήνων ποιητών.