Κυριακή 26 Απριλίου 2026
weather-icon 15o
Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις εγκαταστάσεις του Ιράκ ζητούν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ

Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις εγκαταστάσεις του Ιράκ ζητούν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ

Στο αίτημά τους να έχουν πρόσβαση σε όλες τις «ύποπτες» εγκαταστάσεις του Ιράκ συμπεριλαμβανομένων και των ανακτόρων του Σαντάμ Χουσεΐν επέμειναν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για το οπλοστάσιο της Βαγδάτης, που συναντώνται στη Βιέννη με ιρακινή αντιπροσωπεία.

37

Στο αίτημά τους να έχουν πρόσβαση σε όλες τις «ύποπτες» εγκαταστάσεις του Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων και των ανακτόρων του προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν, επέμειναν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για το οπλοστάσιο της Βαγδάτης, που συμμετέχουν σε συνάντηση με ιρακινή αντιπροσωπεία. Η διήμερη συνάντηση, που πραγματοποιείται για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες για την επιστροφή των επιθεωρητών στο Ιράκ, άρχισε τη Δευτέρα στην αυστριακή πρωτεύουσα, στην έδρα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων την ερχόμενη Πέμπτη από τον επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ (UNMOVIC), Χανς Μπλιξ,

Σύμφωνα με τον κ. Μπλιξ, στόχος των διαπραγματεύσεων -που, όπως δήλωσε ο ίδιος μετά τον πρώτο γύρο, γίνονται σε «καλή ατμόσφαιρα και στη βάση του προγράμματός τους»- είναι να ορισθούν επακριβώς οι συνθήκες-πλαίσιο για τις επιθεωρήσεις στο Ιράκ, κατά τις οποίες θα πρέπει να είναι απρόσκοπτη η πρόσβαση των επιθεωρητών σε όλες τις εγκαταστάσεις ακόμη και στις κατοικίες του προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν.

Σε περίπτωση συμφωνίας στη Βιέννη, και έπειτα από τη σχετική επικύρωσή της από τα Ηνωμένα Έθνη, οι επιθεωρητές του διεθνούς οργανισμού θα μπορούσαν να μεταβούν στο Ιράκ μέσα σε δύο εβδομάδες.

Οι διαπραγματεύσεις εστιάζονται σε τεχνικά ζητήματα, από την έκδοση αδειών εισόδου στο Ιράκ για τους επιθεωρητές, τη διαμονή τους μέχρι και τις μετακινήσεις τους με αεροπλάνα, ελικόπτερα και άλλα μέσα, που θα χρηματοδοτηθούν από το ίδιο το Ιράκ μέσα από το πρόγραμμα του ΟΗΕ «Πετρέλαιο για τρόφιμα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 26 Απριλίου 2026
Cookies