Πέμπτη 09 Ιουλίου 2026
weather-icon 26o
Έως και 200 δισ. δολάρια μπορεί να «θυσιάσουν» οι ΗΠΑ στο βωμό της εξόντωσης του Σαντάμ

Έως και 200 δισ. δολάρια μπορεί να «θυσιάσουν» οι ΗΠΑ στο βωμό της εξόντωσης του Σαντάμ

Το κόστος των 60 δισ. δολαρίων θα αγγίξει ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση στο Ιράκ εάν αποβεί σύντομη και επιτυχής, ενώ παράτασή της και περαιτέρω οικονομικές πιέσεις είναι πιθανό να ανέβασουν το τελικό κόστος στα 200 δισ. δολάρια, εκτιμά το Κογκρέσο.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

51

Το κόστος των 60 δισ. δολαρίων θα αγγίξει μία αμερικανική επίθεση στο Ιράκ εάν αποβεί σύντομη και επιτυχής, ενώ παράτασή της και περαιτέρω οικονομικές πιέσεις είναι πιθανό να ανέβασουν το τελικό κόστος ακόμη και στα 200 δισ. δολάρια, βάσει των εκτιμήσεων που περιέχονται σε έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη.

Η έκθεση, που συντάχθηκε από Δημοκρατικούς βουλευτές της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής των Κοινοτήτων, εξετάζει το πρόσφατο αίτημα του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Ο.Μπους να του παρασχεθεί από το Κογκρέσο εν λευκώ εξουσιοδότηση για να χρησιμοποιήσει βία για την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Και το κόστος της επιχείρησης έχει καταστεί ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας στον τρέχοντα διάλογο, υπό το φώς μάλιστα της καμπής που διέρχεται η αμερικανική οικονομία.

Η σχετική έκθεση εστιάζει στο αρχικό κόστος που προϋποθέτει η νίκη επί του Ιράκ, βασιζόμενη στην εμπειρία του Πολέμου του Κόλπου και σε άλλες εκτιμήσεις που χαρακτηρίζονται «εξαιρετικά αισιόδοξες».

Οι εκτιμήσεις αυτές «μιλούν» για μία σύρραξη που θα διαρκέσει από 30 έως 60 ημέρες, με την εμπλοκή 125.000 ώς 250.000 Αμερικανών οπλιτών, οι οποίοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν μία χαλαρή αντίσταση, δίχως τη χρήση βιολογικών, ή χημικών όπλων.

Υπό αυτές τις συνθήκες, μία επίθεση θα μπορούσε να κοστίσει από 31 έως 60 δισ. δολάρια, ποσά που λόγω των τόκων θα μπορούσαν να προσαυξηθούν σε 48 έως 93 δισ. δολάρια, τονίζεται στην έκθεση.

«Εάν συνυπολογισθούν, όμως, όλες οι άλλες δαπάνες που μπορεί να προκύψουν (ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες, αρωγή για την ανοικοδόμηση, ξένη βοήθεια για να επιτευχθεί συνεργασία με την αμερικανική στρατιωτική μηχανή) το συνολικό κόστος μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τα 100 δισ. δολάρια» υπογραμμίζουν οι υπογράφοντες την έκθεση.

Και συμπληρώνουν: «Στην περίπτωση, δε, που ο πόλεμος έχει ένα αρνητικό αποτέλεσμα στην αμερικανική, ή στην παγκόσμια οικονομία, ή αποδειχθεί πιο δύσκολος και μακρόχρονος των προβλέψεων, το ποσό των 200 δισ. δολαρίων μπορεί δυστυχώς να
αποδειχθεί ότι είναι μία λογική εκτίμηση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Ιουλίου 2026
Cookies