
Οι προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην ατζέντα του ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ
Το σύνολο των ελληνικών προτεραιοτήτων στην εξωτερική πολιτική βρίσκονται στην ατζέντα των διαβουλεύσεων που θα έχει με παράγοντες της αμερικανικής κυβέρνησης και της πολιτικής ο ΥΠΕΞ Γ.Παπανδρέου, ο οποίος αναχωρεί την Τρίτη για πολυήμερο ταξίδι στις ΗΠΑ.
37
Έχοντας στις αποσκευές του το σύνολο των ελληνικών προτεραιοτήτων στην εξωτερική πολιτική, ο υπουργός Εξωτερικών αναχωρεί την Τρίτη για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ατζέντα των διαβουλεύσεων του Γιώργου Παπανδρέου είναι ευρύτατη και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, θέματα που άπτονται της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, το Κυπριακό, τα ευρωτουρκικά, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τις εξελίξεις στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή αλλά και το θέμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Στις 16 Σεπτεμβρίου ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος θα συνοδεύεται και από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση, θα έχει διαβουλεύσεις με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κόλιν Πάουελ, ενώ στο διάστημα της πολυήμερης παραμονής του στις ΗΠΑ θα συναντηθεί με εκπροσώπους του αμερικανικού Κογκρέσου και της Βουλής.
Ιδιαίτερη έμφαση ο κ. Παπανδρέου θα προσπαθήσει να δώσει στο Κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ θα προβάλει στις συναντήσεις του την πρόσφατη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης στην εξάρθρωση της τρομοκρατίας.
Ένα άλλο ζήτημα που θα βρεθεί το επίκεντρο των συζητήσεων είναι ο ευρωστρατός. Για το θέμα αυτό ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα καθώς και με άλλους Ευρωπαίους ομολόγους του.
Πάντως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Πάνο Μπεγλίτη δεν υπάρχει κάτι ως εξέλιξη που να είναι ανακοινώσιμο. Εξάλλου, όπως είπε, η πολιτική συγκυρία στην Τουρκία δεν βοηθά για κάτι τέτοιο όχι μόνο στο θέμα του ευρωστρατού αλλά και στο Κυπριακό.
Για το Κυπριακό μάλιστα, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «η πολιτική συγκυρία στην Αγκυρα δεν αποτρέπει την προσπάθεια άσκησης πιέσεων της διεθνούς κοινότητας προς την τουρκοκυπριακή πλευρά για να καμφθεί η αδιάλλακτη στάση της». Ο ίδιος διέψευσε ότι έχει τεθεί θέμα ενδιάμεσης συμφωνίας από ΗΠΑ και ΟΗΕ για το Κυπριακό.
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από την Αγκυρα, την Πέμπτη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο Γ.Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ
- Παίζοντας με τη λογική, τους διαιτητές, το VAR και την… φωτιά των playoffs
- Δορυφόρος της NASA παρακολουθεί την Πόλη του Μεξικού να βυθίζεται
- Παναθηναϊκός: Η επιλογή του Ρογκαβόπουλου για το κρίσιμο τρίποντο και η «κατάχρηση» με τον Λεσόρ
- Κρήτη: Συγκλονίζει ο πατέρας του 20χρονου: «Αν γυρνούσε το παιδί του πίσω, ας σκότωνε το δικό μου»
- Πιερία: Εγκληματική ενέργεια ο θάνατος 73χρονου – Βρέθηκε νεκρός στην αυλή του
- Νέα Αριστερά: Καμία συναίνεση στην καταστροφική Συνταγματική Αναθεώρηση του Μητσοτάκη