Νέα ενιαία νομική μορφή για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις προωθεί η Κομισιόν
Νέο ευρωπαϊκό εταιρικό τύπο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στo πλαίσιo του νέου κοινοτικού πλαισίου, προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η νέα νομική μορφή θα αρχίσει να δραστηριοποιείται πιλοτικά από το 2004.
25
Νέο ευρωπαϊκό εταιρικό τύπο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στo πλαίσιo του νέου κοινοτικού πλαισίου, προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η νέα νομική μορφή θα αρχίσει να δραστηριοποιείται πιλοτικά από το 2004.
Το νέο σύστημα εκτιμάται ότι θα εξαλείψει τα διάφορα φορολογικά εμπόδια στην άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας που απορρέουν από την ύπαρξη των 15 φορολογικών συστημάτων εντός της ΕΕ. Σε πρώτη φάση και μέχρι την εισαγωγή του νέου τύπου της ευρωπαϊκής εταιρείας, η Κομισιόν προωθεί δέσμη μέτρων που, όπως κατέδειξε η Σύνοδος του Εcofin στις 12 Ιουλίου, δεν βρήκαν την ίδια ανταπόκριση από τις 15 χώρες-μέλη.
Συγκεκριμένα, τα μέτρα που προωθούνται προβλέπουν τη φορολόγηση των κερδών στη χώρα της έδρας της επιχείρησης που σημαίνει ότι η μητρική εταιρεία θα υπολογίζει το συνολικό κέρδος συμπεριλαμβανομένου και του κέρδους των θυγατρικών της και των υποκαταστημάτων της με βάση το φορολογικό καθεστώς του κράτους που έχει την έδρα της.
Ακολούθως, προωθούνται μέτρα για την εναρμόνιση των κανόνων προσδιορισμού της φορολογητέας βάσης για όλες τις μορφές και δραστηριότητες των επιχειρήσεων εντός της ΕΕ, σύμφωνα με ένα εναρμονισμένο φορολογικό σύστημα που θα συμπληρώνεται από ένα μηχανισμό κατανομής της φορολογικής βάσης στα κράτη-μέλη, με σκοπό τη φορολόγησή της με τους ισχύοντες σε κάθε κράτος-μέλος συντελεστές.
Η ενοποιημένη φορολογική βάση, τονίζεται στην πρόταση της Κομισιόν, είναι εξαιρετικά σημαντική για τη λειτουργία του νέου εταιρικού τύπου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας.
Σε επόμενη φάση, τα μέτρα που προωθούνται θα κατατείνουν στην ενοποίηση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος με τον καθορισμό ενός ελάχιστου επιπέδου φορολογικού συντελεστή που θα εφαρμόζεται επί των κερδών που θα προκύπτουν από την ενοποιημένη φορολογική βάση.
Στη συζήτηση που ακολούθησε στο Εcofin, η Ελλάδα από κοινού με τη Γερμανία και τη Γαλλία τάχθηκαν υπέρ των μέτρων για την ενοποιημένη φορολογική βάση όπως και για την πιλοτική εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας από το 2004, ενώ διατύπωσαν επιφυλάξεις στην πρόταση για τον ορισμό ενός κοινού ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη των επιχειρήσεων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ
- Γιατί βλέπουμε τόσα πολλά βίντεο στα social media;
- Συνετρίβη μεταγωγικό στρατιωτικό ελικόπτερο στην Τουρκία
- Οι νέες ρυθμίσεις για την ετήσια άδεια: Πώς θα χορηγείται από φέτος
- Συνταγή: Πατατοσαλάτα
- Τέχνασμα του Τραμπ η παράταση της εκεχειρίας λένε οι Ιρανοί – «Πράξη πολέμου ο ναυτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ»
- Κορύφωση της βίας στη Γάζα μετά την κατάπαυση του πυρός
- Για αυτό η μουσική μας φέρνει πιο κοντά
- Καιρός: Βροχές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Τετάρτη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442