Την ανατροπή του καθεστώτος Χουσεΐν συζητούν Αμερικανοί με την ιρακινή αντιπολιτευση
Σενάρια για ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν αναζητούν ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι και αντιπροσωπεία των έξι κυριότερων πόλων της ιρακινής αντιπολίτευσης, που συναντώνται την Παρασκευή στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.
31
Σενάρια για ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν αναζητούν ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι και αντιπροσωπεία των έξι κυριότερων πόλων της ιρακινής αντιπολίτευσης, που συναντώνται την Παρασκευή στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.
Οι εκπρόσωποι της ιρακινής αντιπολίτευσης επρόκειτο να συναντηθούν με αξιωματούχους του αμερικανικού Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στόχος των επαφών, η εκπόνηση σχεδίων για την ανατροπή του καθεστώτος της Βαγδάτης, αλλά και η επεξεργασία της μετέπειτα πολιτικής κατάστασης στο Ιράκ.
Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Μπους καλεί στην Ουάσινγκτον τους ηγέτες όλων των ομάδων της ιρακινής αντιπολίτευσης για συνομιλίες. Αυτό σηματοδοτεί -σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην αμερικανική πρωτεύουσα- μία σημαντική μεταστροφή της πολιτικής των ΗΠΑ, καθώς έως τώρα, η Ουάσινγκτον αμφέβαλε συχνά για την αξιοπιστία της αντιπολίτευσης στο Ιράκ.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη του γύρου συνομιλιών, εκπρόσωπος της ιρακινής αντιπροσωπείας δήλωσε ότι η αντιπολίτευση είναι «ενωμένη και έτοιμη». Ο Σαρίφ Αλί μπιν Χουσεΐν τόνισε ότι δεν είναι αναγκαία μία ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση, καθώς ο στρατός του Σαντάμ δεν θα πολεμήσει στο πλευρό του.
«Αυτό φάνηκε και στον πόλεμο του Κόλπου, το 1991, όταν ελάχιστες μονάδες πολέμησαν πραγματικά εναντίον των συμμαχικών στρατευμάτων. Το μήνυμα μας είναι ότι ο στρατός, η προεδρική φρουρά και ο ιρακινός λαός θέλουν όλοι να τα βάλουν εναντίον του Σαντάμ» δήλωσε ο Ιρακινός εκπρόσωπος.
Σε περίπτωση επίθεσης όμως, οι αμερικανικές δυνάμεις πρέπει να στοχεύσουν εναντίον του στρατού αλλά και εναντίον του Σαντάμ, χωρίς όμως να πλήξουν αποτελεσματικά την υποδομή της χώρας, προσέθεσε ο Σαρίφ Αλί μπιν Χουσεΐν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4» (vid)
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ανάβει πράσινο φως για τις αντιδημαρχίες
- Ερντογάν: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
- Η αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν βάζει «φωτιά» στο πετρέλαιο και στα επιτόκια
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]
- Γιορτή σήμερα 10 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Πυρά της ΕΛΑΣ στην κυβέρνηση για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς – «Για μια ακόμα μια φορά αποκλίνουμε από την Ευρώπη»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442