Παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γένοβα διαπιστώνει η Διεθνής Αμνηστία
Πρωτοφανείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ιταλική αστυνομία, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Γένοβα τον Ιούλιο του 2001, στο περιθώριο της G8, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, ύστερα από έρευνα που πραγματοποίησε.
43
Πρωτοφανείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ιταλική αστυνομία, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Γένοβα τον Ιούλιο του 2001, στο περιθώριο της G8, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, ύστερα από έρευνα που πραγματοποίησε σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, συγκεντρώνοντας μαρτυρίες διαφόρων διαδηλωτών.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι έγιναν αδιάκριτα επιθέσεις, συστηματικά και χωρίς λόγο εναντίον των διαδηλωτών, ακόμη και κατά ανηλίκων, δημοσιογράφων, νοσοκόμων και γιατρών.
Ένα χρόνο μετά, η Διεθνής Αμνηστία συγκέντρωσε έναν ογκώδη φάκελο με τις μαρτυρίες των διαδηλωτών, κάνοντας δεκτές μόνο αυτές που είχαν αποδεικτικά στοιχεία (φωτογραφία, ιατρικό πιστοποιητικό και καταθέσεις άλλων προσώπων).
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων σκοτώθηκε ο νεαρός Κάρλο Τζουλιάνι από ένα καραμπινιέρο, ο οποίος -όπως κατέθεσε αργότερα- πυροβόλησε για να αποκρούσει την επίθεση των διαδηλωτών.
Η εισαγγελία της Γένοβας ξεκίνησε συνολικά 13 έρευνες για τα επεισόδια και κλήθηκαν σε ανάκριση 32 άτομα, όλοι αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών και αστυνομικοί.
Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Τζανφράνκο Φίνι, χαρακτήρισε «αναιτιολόγητες» τις κατηγορίες της Διεθνούς Αμνηστίας, προσθέτοντας ότι «όλοι οι Ιταλοί είδαν πως αυτοί που δέχθηκαν επιθέσεις ήταν τα όργανα ασφαλείας και οι διαδηλωτές αυτοί που δημιούργησαν τα επεισόδια».
Για τον κ. Φίνι οι αστυνομικοί έπραξαν το καθήκον τους και υπήρξαν τα θύματα. Για τον γραμματέα της Διεθνούς Αμνηστίας, Nέρις Λι, «η αντίδραση της ιταλικής αστυνομίας ήταν η πιο βίαιη και ωμή επιχείρηση καταστολής που έγινε στην Ευρώπη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σαββατοκύριακο, οπότε συμπληρώνεται ένας χρόνο από το θάνατο του Τζουλιάνι, διοργανώνεται στη Γένοβα συγκέντρωση και άλλες εκδηλώσεις στις οποίες θα συμμετάσχουν οργανώσεις απ ολόκληρη την Ιταλία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Ολυμπία Κηρύκου: Νέες μαρτυρίες φέρνουν ανατροπή στην υπόθεση της μυστηριώδους εξαφάνισης
- Αδέλφια Κάσιο κατά Μάικλ Τζάκσον: Μας εκπαίδευσε να τον υπερασπιζόμαστε, ενώ μας κακοποιούσε
- Η ώρα της στέψης στο Κύπελλο Ελλάδας Betsson: Για το 9ο τρόπαιο ο ΠΑΟΚ, θέλει να γράψει ιστορία ο ΟΦΗ
- Πεθαίνει η 4αδα που θα ισορροπούσε την κινεζική επιρροή στην Ασία – Υπεύθυνος ο Τραμπ
- Ευρώπη: Ποιες χώρες έχουν δει τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων
- Σε φρεγάτα «Κίμων» και Μέγαρο Μαξίμου ο Μακρόν – Τα μηνύματα που έστειλε από την Αθήνα
- Η άνθιση του τουρισμού των λουλουδιών: Ποιοι είναι οι αγαπημένοι προορισμοί του 2026
- World Press Photo 2024: Οι φωτογραφίες που αποτυπώνουν την εποχή μας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/kiarash-mansouri-7yIWldVlGks-unsplash-1-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442