Την Πέμπτη αποφασίζει το Υπουργικό Συμβούλιο για το δεύτερο πακέτο φοροαπαλλαγών
Με αντικείμενο την έγκριση του δεύτερου πακέτου φορολογικών αλλαγών, που αφορά στις ελαφρύνσεις στη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, συνεδριάζει την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο.
27
Με αντικείμενο την έγκριση του δεύτερου πακέτου φορολογικών αλλαγών, που αφορά στις ελαφρύνσεις στη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, συνεδριάζει την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης θα ζητήσει το «πράσινο φως» από τους συναδέλφους του, ώστε να δημοσιοποιήσει τις αλλαγές για την οριστικοποίηση των οποίων είχε χθες αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους συνεργάτες του.
Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την επιβολή του ΦΠΑ στις οικοδομές, η άδεια των οποίων θα εκδοθεί μετά την 1/1/2004, οπότε θα έχει μεσολαβήσει και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Πάντως, αυτό δεν αποκλείεται να γίνει ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή από 1/1/2003 και να συνδυαστεί με τη μείωση των συντελεστών μεταβίβασης των άλλων ακινήτων κατά 2% στο 7-9% από 9-11% που είναι σήμερα και περαιτέρω σε δεύτερη φάση κατά 2% ακόμη.
Για το φόρο ακίνητης περιουσίας οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, ακόμα κι αν περιληφθεί στο νομοσχέδιο, η εφαρμογή του θα καθυστερήσει αρκετά χρόνια, προκειμένου να διαμορφωθεί μία αξιόπιστη βάση δεδομένων για τα περιουσιακά στοιχεία των υπόχρεων.
Για τη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών που αφορά στη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων, η βασικότερη αλλαγή είναι η θέσπιση ενιαίας κλίμακας υπολογισμού του φόρου που αναλογεί στην κληρονομιά και η διαφοροποίηση της τελικής φορολογικής επιβάρυνσης του κληρονόμου με πολλαπλασιασμό του βασικού φόρου επί 1-3, ανάλογα με το βαθμό συγγένειας με τον κληρονομούμενο.
Στη νέα κλίμακα που θα εφαρμόζεται και προκειμένου για δωρεές και γονικές παροχές δεν θα υπάρχει αφορολόγητο κλιμάκιο, αλλά θα προβλεφθούν μειωμένοι συντελεστές για συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων (ανήλικα παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.λπ).
Σύμφωνα με τις αλλαγές που σχεδιάζονται, το μόνο αφορολόγητο και μάλιστα ενισχυμένο είναι για μεταβίβαση πρώτης κατοικίας, λόγω κληρονομιάς, ή με γονική παροχή, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να απαλλάσσεται του φόρου η περιουσία που κληρονομείται από τον ή την σύζυγο, καθώς και η περιουσία που κληρονομείται από τους γονείς του κληρονομούμενου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σεισμός στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: Ομαδική αγωγή παικτών κατά της FIFA για δισεκατομμύρια ευρώ
- Μενίδι: Συνεχίζεται η δίκη για τον Μάριο που σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα – «Εμείς δεν ρίχναμε πιστολιές»
- Επίσημη επίσκεψη του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής
- Η Τσέλσι στα χνάρια του Τιτανικού: Σπάει αρνητικά ρεκόρ και κινδυνεύει να… βυθιστεί (vids, pics)
- Κρήτη: Εξαφάνιση 43χρονης – Τα πρώτα ευρήματα από τις έρευνες
- Λιοσίων: Αποσωληνώθηκε η 16χρονη που παρασύρθηκε από μηχανή και εγκαταλείφθηκε αιμόφυρτη
- «Πάμε μια βόλτα;»: Όταν η μητέρα του Λαζόπουλου έψαχνε την προίκα της Τασούλας
- Επιστημονική Ημερίδα στην Ερμούπολη με αντικείμενο πρακτικά θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Πέφτει η ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές για τα Airbnb [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/taylor-heery-8DlbPCxfGHA-unsplash-113x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442