Ο πρώτος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου καταδικάστηκε στη Γιουγκοσλαβία
Σε φυλάκιση οκτώ ετών καταδικάστηκε τη Δευτέρα από σερβικό δικαστήριο ένας Γιουγκοσλάβος στρατιώτης για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο. Πρόκειται για την πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου που διεξήχθη στη Γιουγκοσλαβία.
Σε φυλάκιση οκτώ ετών καταδικάστηκε τη Δευτέρα από σερβικό δικαστήριο ένας Γιουγκοσλάβος στρατιώτης για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο. Πρόκειται για την πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου που διεξήχθη στη Γιουγκοσλαβία.
Όπως μεταδίδει το BΒC, ο 30χρονος πρώην στρατιώτης, Ιβάν Νίκολιτς καταδικάστηκε για τη δολοφονία δύο Κοσοβάρων Αλβανών το 1999 σε ένα χωριό μεταξύ των πόλεων Ποντούγεβο και Πρίστινα.
Νωρίτερα, είχε κατηγορηθεί απλώς για δολοφονία, αλλά το δικαστήριο άλλαξε τον Απρίλιο την κατηγορία σε «εγκλήματα πολέμου». Ο Νίκολιτς κρίθηκε τελικά ένοχος επειδή «καταπάτησε τους διεθνείς κανόνες του πολέμου, σκοτώνοντας δύο Αλβανούς πολίτες και διαπράττοντας εγκλήματα πολέμου εναντίον αμάχων», όπως ανακοίνωσε ο δικαστής.
Ο Ιβάν Νίκολιτς είχε δηλώσει βέβαια αθώος ενώπιον του δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται καθαρά για μία «πολιτική δίκη». Ωστόσο, ξένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι η καταδίκη του αποδεικνύει την «καλή θέληση» της Σερβίας για την απονομή δικαιοσύνης όσον αφορά στα γεγονότα του Κοσσυφοπεδίου.
Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται να οδηγηθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) ένας ακόμα ύποπτος για εγκλήματα πολέμου στη χώρα. Πρόκειται για τον Σερβοβόσνιο Μίροσλαβ Ντέροντζιτς, ο οποίος φέρεται να σχετίζεται με τη δολοφονία 60 μουσουλμάνων στο χωριό Μπράτουνατς, το 1992.
Το συγκρότημα θα παρουσιάσει ζωντανά το νέο του άλμπουμ «Οργή Λαού» καθώς και τραγούδια μέσα από όλη του τη δισκογραφία, όπου συχνά πρωταγωνιστούν οι στίχοι σπουδαίων Ελλήνων ποιητών.
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.