Τρίτη 28 Απριλίου 2026
weather-icon 22o
Για την ΚΕΠΠΑ ενημέρωσε τους 14 πρέσβεις της ΕΕ ο Γιάννος Παπαντωνίου

Για την ΚΕΠΠΑ ενημέρωσε τους 14 πρέσβεις της ΕΕ ο Γιάννος Παπαντωνίου

Για τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο πλαίσιο της προεδρίας της στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας, ενημέρωσε τη Δευτέρα τους πρέσβεις των 14 χωρών-μελών της ΕΕ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου.

43

Για τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο πλαίσιο της προεδρίας της στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας, ενημέρωσε τη Δευτέρα τους πρέσβεις των 14 χωρών-μελών της ΕΕ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνίου, η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να επιτευχθεί μία ολοκληρωμένη συμφωνία στο θέμα των σχέσεων ΕΕ-ΝΑΤΟ αναφορικά με τον ευρωστρατό. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε η χώρα θα πρέπει να στηριχθεί στην εμπειρία του παρελθόντος και να αναζητήσει ειδικές ρυθμίσεις εκτός ενός γενικού πλαισίου συμφωνίας.

«Σε κάθε περίπτωση» προσέθεσε ο υπουργός «η χώρα μας θα προωθήσει όλες τις απαραίτητες τεχνικές διαδικασίες, ώστε να γίνει δυνατή η αποστολή της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης στη FYROM, στα τέλη του έτους, προκειμένου να αντικαταστήσει ΝΑΤΟικές δυνάμεις στην περιοχή».

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Παπαντωνίου, η Ελλάδα θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την πραγματοποίηση μίας άσκησης της ΕΕ ή σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, το β εξάμηνο του 2002. Επίσης, θα προωθήσει διαδικασίες για την ανάπτυξη ενός μηχανισμού, που θα αποβλέπει στην παραγωγική συνεργασία των πολιτικών και στρατιωτικών οχημάτων μέσα από την κοινή εκπαίδευση τους, ώστε να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε διεθνείς κρίσεις.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της προεδρίας, η Ελλάδα θα προωθήσει τη συνεργασία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στον τομέα των εξοπλισμών. Στο σημείο αυτό ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε την ανάγκη οι ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν σε κάποιο βαθμό τις αμυντικές δαπάνες, ώστε να αναπτυχθεί η ευρωπαϊκή παραγωγή και τεχνολογία.

Πάντως, σχολίασε ότι για την αλλαγή της στάσης των ευρωπαϊκών χωρών στο θέμα απαιτείται απόφαση σε επίπεδο ευρωπαϊκού συμβουλίου. Επίσης, διευκρίνισε ότι η προώθηση της συνεργασίας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας δεν αφορά στα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας μας, τα οποία διέπονται αποκλειστικά από τις υφιστάμενες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Όπως ανακοίνωσε ο Γ.Παπαντωνίου, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα διοργανώσει σεμινάρια τόσο για την ανάπτυξη της μεσογειακής διάστασης της ΚΕΠΠΑ όσο και για την ενημέρωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για τους σκοπούς της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο διακοπής της λειτουργίας ΝΑΤΟικών στρατηγείων, ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε ότι οι όποιες αποφάσεις δεν θα θίξουν γεωπολιτικές και πολιτικές ισορροπίες που έχουν καθοριστεί από τα υφιστάμενα σχήματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 28 Απριλίου 2026
Cookies