Την «πρώτη δόση» της φορολογικής μεταρρύθμισης ανακοίνωσε ο Ν.Χριστοδουλάκης
Την «πρώτη δόση» της φορολογικής μεταρρύθμισης ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας τη Δευτέρα, με τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για την απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, του Μητρώου και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.
27
Τμήμα της φορολογικής μεταρρύθμισης ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομίας, με τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για την απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, του Μητρώου και του ΦΠΑ, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή έως τα τέλη του μήνα.
Ο κ. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι με το νομοσχέδιο μειώνεται η γραφειοκρατία, εξυπηρετούνται οι πολίτες και οικοδομείται μία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των φορολογούμενων πολιτών και των φορολογικών αρχών και προσέθεσε πως μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα κατατεθούν άλλα δύο σχέδια νόμου, εκ των οποίων το πρώτο θα αφορά στη φορολόγηση της περιουσίας και το δεύτερο τη φορολόγηση των εισοδημάτων.
Οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν στη σταδιακή κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης Βιβλίων και Στοιχείων και τη διαμόρφωση ηπιότερου ποινολογίου για τους εκδότες εικονικών τιμολογίων αξίας μικρότερης των 1000 ευρώ. Παράλληλα:
* Καταργείται η υποχρέωση θεώρησης (διάτρησης) όλων των μηχανογραφικών στοιχείων και πολλών βιβλίων, καθώς και η υποχρέωση των αγροτών να εκδίδουν δελτία αποστολής σε ορισμένες περιπτώσεις διακίνησης προϊόντων.
* Επεκτείνεται η τήρηση βιβλίων σε ορισμένα επαγγέλματα με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής (ενδεχομένως σε λαϊκές αγορές και βενζινάδικα).
* Απορρίπτονται τα βιβλία λόγω μη έκδοσης δίγραμμων επιταγών για συναλλαγές άνω των 15.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για το ΦΠΑ, προβλέπεται η μη υποβολή μηδενικών ή πιστωτικών περιοδικών δηλώσεων, αύξηση της φορολογικής περιόδου από δύο σε τρεις μήνες για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β κατηγορίας και η μη υποβολή δηλώσεων από τις μικρές επιχειρήσεις με βιβλία Α κατηγορίας και υποβολή μόνο μίας εκκαθαριστικής δήλωσης στο τέλος κάθε έτους.
Επίσης, προβλέπεται η σύνταξη αλλά μη υποβολή προσωρινών περιοδικών δηλώσεων από τους υπόχρεους με ακαθάριστα έσοδα που δεν υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις παράδοσης αγαθών και τις 300.000 ευρώ για επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Η Σίντνεϊ Σουίνι «έφαγε πόρτα» στην ταινία Ο Διάβολος Φοράει Prada 2
- UEFA Champions League: Η ημιτελική φάση έρχεται στο MEGA
- Στην Ιταλία ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης για τον «Κήπο των Δικαίων» – Συνάντηση με τον Δήμαρχο Μιλάνου
- Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε εξέλιξη η συζήτηση για τις άρσεις ασυλίας 13 βουλευτών της ΝΔ – Αγωνία στο Μαξίμου
- Betsson: Σούπερ προσφορά* χωρίς κατάθεση για το στοίχημα ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson
- Α1 Γυναικών: Απορρίφθηκε η ένσταση του Παναθηναϊκού, πρωταθλητής ο Αθηναϊκός
- Φρεάτια με αισθητήρες για την αποτροπή υπερχείλισης
- Νέα Ιωνία: Οδηγός απείλησε με όπλο υπαλλήλους καθαριότητας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Πέφτει η ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές για τα Airbnb [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/taylor-heery-8DlbPCxfGHA-unsplash-113x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442