«Πρεμιέρα» της Ελλάδας τη Δευτέρα στην προεδρία της ΚΕΠΠΑ – Αναμονή για ευρωστρατό
Tα καθήκοντα της προεδρίας της επιτροπής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας (ΚΕΠΠΑ) θα ασκεί από σήμερα, 1η Ιουλίου, η Ελλάδα, αντικαθιστώντας τη Δανία, ενώ και θα συμμετέχει στη λεγόμενη Τρόικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Tα καθήκοντα της προεδρίας της επιτροπής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας (ΚΕΠΠΑ) θα ασκεί από σήμερα, 1η Ιουλίου, η Ελλάδα, αντικαθιστώντας τη Δανία, ενώ και θα συμμετέχει στη λεγόμενη Τρόικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πρώην, τρέχουσα και μελλοντική προεδρία).
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα προεδρεύει στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, το στρατιωτικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας (ESDP), και αναμένει, ίσως και σήμερα, την απόφαση του τουρκικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα του ευρωστρατού.
Στην περίπτωση που η Τουρκία αποδεχθεί τη συμφωνία των «15» στη Σεβίλλη, τότε το θέμα του ευρωστρατού θα συζητηθεί μεθαύριο Τετάρτη στο συμβούλιο COPERER και εφόσον υιοθετηθεί, όπως αναμένεται, τότε το κείμενο της Σεβίλλης θα ενσωματωθεί στα κοινοτικά έγγραφα.
Πάντως είναι χαρακτηριστικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η τουρκική στρατιωτική και πολιτική ελίτ στο θέμα του ευρωστρατού, το γεγονός ότι γίνονται αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας το τελευταίο τριήμερο, στις οποίες συμμετέχει ακόμη και ο ασθενής πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ.
Παράλληλα η Ελλάδα θα ασκεί από σήμερα τα καθήκοντα της άτυπης προεδρίας της «ευρωζώνης» και ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών των χωρών που συμμετέχουν σε αυτή, Νίκος Χριστοδουλάκης, αναμένεται να τηρήσει «χαμηλούς τόνους» στην άσκηση των καθηκόντων του, δεδομένου ότι το Συμβούλιο αυτό δεν είναι θεσμοθετημένο.
Από σήμερα ο κ. Χριστοδουλάκης θα κληθεί να συντονίζει τις συζητήσεις των ομολόγων του, οι οποίες θα αφορούν στις οικονομικές σχέσεις της «ευρωζώνης» με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, τις προοπτικές του ευρώ μετά την απόσυρση των εθνικών νομισμάτων, την κατάργηση των εμποδίων για την πλήρη απελευθέρωση της κίνησης κεφαλαίων, την ενεργειακή φορολογική πολιτική και τη φορολογία αποταμιεύσεων, τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και τις επιπτώσεις στην απασχόληση, αλλά και την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος.
Οι υπουργοί, οι χώρες των οποίων συμμετέχουν στην «ευρωζώνη», τυπικά δεν αποφασίζουν με τη στενή έννοια του όρου, αλλά ουσιαστικά και πρακτικά ο στόχος τους είναι να διαμορφώσουν κοινές θέσεις, οι οποίες υποστηρίζονται ομόφωνα, την επομένη ημέρα, στο ECOFIN.