Ανησυχεί η Τράπεζα της Ελλάδος για πληθωρισμό και ΑΕΠ
Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν φαίνεται να συμμερίζεται την αισιοδοξία της κυβέρνησης για το ρυθμό οικονομικης ανάπτυξης και τον πληθωρισμό και συνιστά αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και συγκρατημένες μισθολογικές αυξήσεις.
27
Η ΤτΕ δεν φαίνεται να συμμερίζεται την αισιόδοξη άποψη της κυβέρνησης για ρυθμό ανάπτυξης το 2002 πάνω από τις αρχικές προβλέψεις, ενώ επισημαίνει ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος του πληθωρισμού που επιβάλλει συγκρατημένη οικονομική πολιτική.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Βήμα την Τετάρτη, κατά τη χθεσινή του πρώτη επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Γκαργκάνας είπε στον πρωθυπουργό πως η εκτίμηση της ΤτΕ για το φετινό ρυθμό ανάπτυξης παραμένει στο 3,5%.
Η κεντρική τράπεζα θα επενεξετάσει τις προβλέψεις της όταν οριστικοποιηθούν τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο, στο οποίο αναμένεται επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ.
Ο νέος διοικητής της ΤτΕ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την εξέλιξη του πληθωρισμού, ο οποίος (τόσο σε επίπεδο γενικού όσο και δομικού) παραμένει σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα έναντι της ευρωζώνης, γεγονός που εντείνει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση η Τράπεζα της Ελλάδος κρίνει απαραίτητη την άσκηση συγκρατημένης εισοδηματικής πολιτικής και σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής. «Ο πληθωρισμός δεν είναι δυνατό να υποχωρήσει στο 2% με περαιτέρω ενίσχυση του κόστους εργασίας» φέρεται να είπε ο κ. Γκαργκάνας στον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη δημιουργίας πλεονάσματος στον προϋπολογισμό.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Η γη της ελιάς»: Ανατροπές στο αποψινό επεισόδιο στο MEGA
- Ο ΟΤ στο Delphi Economic Forum XI
- Κουτσούμπας για τις άρσεις ασυλίας: Από τη μία το φαγοπότι του ΟΠΕΚΕΠΕ και από την άλλη ο λαός χωρίς εισόδημα
- Μέριλιν Μονρόε – 24 ώρες πριν τον θάνατό της είχε υπογράψει για την παραλαβή επίπλων
- Σεισμός στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: Ομαδική αγωγή παικτών κατά της FIFA για δισεκατομμύρια ευρώ
- «Νταντάδες της γειτονιάς»: Τη Δευτέρα ανοίγουν οι αιτήσεις – Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν
- Μενίδι: Συνεχίζεται η δίκη για τον Μάριο που σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα – «Εμείς δεν ρίχναμε πιστολιές»
- Επίσημη επίσκεψη του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


![Πέφτει η ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές για τα Airbnb [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/taylor-heery-8DlbPCxfGHA-unsplash-113x85.jpg)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442