Στο 2,9% ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2002, εκτιμά το ΔΝΤ
Στο 2,9% εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα ανέλθει φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, έναντι 2,8% που προέβλεπε στις αρχές Μαΐου, καθώς βελτιώνονται οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.
27
Προς τα πάνω φέρεται να αναθεωρεί το ΔΝΤ τις προβλέψεις του για το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2002 και το 2003, καθώς βελτιώνονται οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.
Όπως δήλωσε στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης στο Reuters, το παγκόσμιο ΑΕΠ εκτιμάται πλέον ότι θα αυξηθεί κατά 2,9% φέτος, έναντι 2,8% που προέβλεπε στις αρχές Μαΐου. Η ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων οφείλεται στις βελτιωμένες προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, η οποία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί κατά 2,7% έναντι 2,3%. Το 2003 θα επεκταθεί κατά 3,5%.
«Οι ΗΠΑ έχουν ένα εκπληκτικά καλό επίπεδο παραγωγικότητας, η οποία συνδυάζεται με μετριοπαθείς αυξήσεις των μισθών που βοηθούν την ανάπτυξη» είπε η γερμανική κυβερνητική πηγή, μιλώντας εν όψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της G7 στον Καναδά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Ένας πιθανός κίνδυνος για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι η δημοσιονομική της θέση, καθώς, ενώ το 2000 το πλεόνασμα του προϋπολογισμού ήταν στο 1,5% του ΑΕΠ, φέτος θα παρουσιάσει έλλειμμα 1,4%.
Για το 2003 το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα επεκταθεί κατά 4,1% έναντι 4% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. «Υπάρχουν αβεβαιότητες, αλλά φαίνεται ότι έχουμε μπροστά μας πέντε με επτά χρόνια ανάπτυξης» συμπλήρωσε.
Ο διεθνής οργανισμός δεν φέρεται να θεωρεί πηγή ανησυχίας το ράλι του ευρώ, το οποίο εκτιμάται ότι αντανακλά τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας της ευρωζώνης. Ο ρυθμός επέκτασης της ζώνης του ευρώ θα αγγίξει το 1,3% φέτος και το 2,9% το 2003.
Τέλος, η τιμή του πετρελαίου προβλέπεται ότι θα κινηθεί σε μέσα επίπεδα στα 23 δολάρια το βαρέλι φέτος, για να υποχωρήσει το 2003 στα 22 δολάρια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η Τεχεράνη καταγγέλλει επίθεση σε μονάδα αφαλάτωσης – Άφησε 10.000 Ιρανούς χωρίς νερό
- Εκρήξεις στο Κίεβο από μεγάλη ρωσική επίθεση
- Δέκα πτώματα βρέθηκαν στο Μεξικό, πέντε εκ των οποίων κρέμονταν μαζί από γέφυρα με ένα μήνυμα
- «Τίτλοι τέλους» από τον Άντι Μπέρναμ στην ψηφιακή ταυτότητα που προωθούσε ο Κιρ Στάρμερ
- Δείτε την απονομή των χάλκινων μεταλλίων στην Αγγλία (vid)
- Το Ισραήλ σκότωσε πενταμελή οικογένεια στη Γάζα – Ένα παιδί έλειπε την ώρα της επίθεσης – Δέκα νεκροί συνολικά
- Αποδοκιμασίες επειδή ο Μπέλιγχαμ έδωσε το πέναλτι στον Σάκα για να κάνει χατ τρικ (vid)
- Πώς οι ΗΠΑ ενίσχυσαν την ήπια ισχύ τους με το Μουντιάλ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442