Υπεγράφη μνημόνιο για την ανάπτυξη στενής συνεργασίας μεταξύ ΟΚΑΝΑ και ΥΠΕΘΑ
Μνημόνιο συνεργασίας με τον ΟΚΑΝΑ υπέγραψε την Τετάρτη ο υπ.Εθνικής Αμυνας, στοχεύοντας στην ανάπτυξη στενής συνεργασίας μεταξύ στρατιωτικών μονάδων και κέντρων πρόληψης σε όλη την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών στις ΕΔ.
51
Μνημόνιο συνεργασίας με τον Οργανισμό Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) υπέγραψε την Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γ.Παπαντωνίου, στοχεύοντας στην ανάπτυξη στενής συνεργασίας μεταξύ στρατιωτικών μονάδων και κέντρων πρόληψης σε όλη την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Σε συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε την υπογραφή του μνημονίου, ο Γιάννος Παπαντωνίου τόνισε ότι «με καθυστέρηση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά με μεγάλη ένταση, εξαπλώθηκε το φαινόμενο των ναρκωτικών στην Ελλάδα» και επισήμανε πως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄80 εγκαινιάστηκε μέσω της θέσπισης ειδικού Νομοθετικού Πλαισίου (Ν.1729/87) μία συνολικότερη προσέγγιση του φαινομένου.
Κατά τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, «το βάρος πλέον δίνεται, παράλληλα με την καταστολή και στη μείωση της ζήτησης, αλλά και στην επιεικέστερη ποινική αντιμετώπιση των εξαρτημένων χρηστών και τη διάρκισή τους από τους εμπόρους». Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε ο ίδιος, ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 90 η λειτουργία του θεσμού των Κέντρων Πρόληψης, το πρόγραμμα υποκατάστασης με χορήγηση μεθαδόνης και η εφαρμογή προγραμμάτων με στόχο την επαγγελματική και κοινωνική αποκατάσταση των πρώην χρηστών.
Τι προβλέπει το μνημόνιο
Στόχος της συνεργασίας ΟΚΑΝΑ – ΥΠΕΘΑ είναι η οργάνωση προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης στελεχών, η στενή επαφή των αρμοδίων τμημάτων των ΕΔ με τον ΟΚΑΝΑ με σκοπό την επιστημονική συνεργασία, η αξιολόγηση των στατιστικών δεδομέων κατά τρόπο ενιαίο μισθολογικά, η αξιοποίηση της εμπειρίας του ΟΚΑΝΑ στον τομέα του έντυπου υλικού ενημέρωσης και τέλος η συνεργασία για την καθοδήγηση των χρηστών σε εγκεκριμένα θεραπευτικά προγράμματα.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο Γ.Παπαντωνίου υπογράμμισε πως το τελευταίο διάστημα, και μέσα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και των υποχρεώσεων που δημιουργεί για το ΥΠΕΘΑ, προωθείται μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, που περιλαμβάνει τα εξής:
– Εντοπισμό χρηστών που υπηρετούν με τη χρήση τοξικολογικών εξετάσεων – μέτρο που έχει δοκιμασθεί για την αποτελεσματικότητα του διεθνώς (έκδοση Π.Δ εντός του επόμενου μηνός).
– Μέτρα για την αποτροπή διακίνησης ναρκωτικών εντός του στρατεύματος
– Εκπαίδευση προσωπικού υπηρεσιών ασφαλείας Ε.Δ
– Εκπαίδευση και χρήση σκυλιών ανιχνευτών για έκτακτους ελέγχους, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης
– Κανονιστική ρύθμιση για την κατ΄εξαίρεση μετάθεση όσων έχουν παρακολουθήσει πρόγραμμα απεξάρτησης πλησίον του τόπου κατοικίας τους
– Εντατικοποίηση των μαθημάτων στις παραγωγικές σχολές για χειρισμό ατόμων με διαταραγμένη προσωπικότητα
Όπως σημείωσε ο Γ.Παπαντωνίου, το πρόβλημα των ναρκωτικών στο στρατό εμφανίζεται καταρχήν με άμεσο τρόπο, καθώς αποτελεί αιτία αναβολής στράτευσης· κατά την τελευταία τριετία 3.500 άτομα παρουσιάστηκαν στις επιτροπές απαλλαγών. Συχνά, όμως, είναι και τα φαινόμενα όπου η χρήση ναρκωτικών ουσιών διαπιστώνεται κατά τη θητεία του στρατευμένου· την τριετία 1998 – 2000 συνελήφθησαν από όργανα του στρατού 1.130 άτομα για κατοχή και εμπορία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ανάβει πράσινο φως για τις αντιδημαρχίες
- Ερντογάν: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
- Η αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν βάζει «φωτιά» στο πετρέλαιο και στα επιτόκια
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]
- Γιορτή σήμερα 10 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Πυρά της ΕΛΑΣ στην κυβέρνηση για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς – «Για μια ακόμα μια φορά αποκλίνουμε από την Ευρώπη»
- Το Μεξικό θα υποβάλει μηνυτήριες αναφορές στις ΗΠΑ για θανάτους πολιτών του που σκοτώθηκαν από την ICE
- Τεράστια χαμένη ευκαιρία για τη Γαλλία: Ο Μπόνο απέκρουσε πέναλτι του Εμπαπέ (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442