Το Ecofin ανέβαλε την έγκριση των κατευθυντήριων γραμμών οικονομικής πολιτικής
Το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin), ανέβαλε την Τρίτη, όπως αναμενόταν, να εγκρίνει τις κατευθυντήριες γραμμές της οικονομικής πολιτικής για το 2002, περιμένοντας τα αποτελέσματα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών.
27
Λαμβάνοντας υπόψη τις γαλλικές «ανησυχίες», εν όψει και των κοινοβουλευτικών εκλογών της 9ης και 16ης Ιουνίου, το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin), ανέβαλε την Τρίτη, όπως άλλωστε αναμενόταν, να εγκρίνει τις κατευθυντήριες γραμμές της οικονομικής πολιτικής για το 2002.
Η Γαλλία κατάφερε να θέσει εκτός ατζέντας τη συζήτηση για το δημοσιονομικό της έλλειμμα και για το αν θα ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της έως το 2004 (όπως έχει δεσμευθεί) ή το 2007 (όπως δήλωσε πρόσφατα ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ).
Οι πιέσεις των Ευρωπαίων υπουργών θα ήταν ιδιαίτερα οδυνηρές για τα γαλλικά δημοκρατικά κόμματα και θα άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο ανάπτυξης ενός αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού, αίσθημα το οποίο ίσως να εκμεταλλευόταν το Εθνικό Μέτωπο του Ζαν-Μαρί Λεπέν. Επιπλέον, θα έθεταν εν αμφιβόλω τις μειώσεις φόρων που έχει εξαγγείλει η προσωρινή κεντροδεξιά κυβέρνηση.
«[Η συζήτηση για τις κατευθυντήριες γραμμές] αναβλήθηκε μέχρι την επόμενη συνάντηση του Ecofin (πιθανώς στις 19 Ιουνίου). Δεν έγινε καμία συζήτηση πάνω στο θέμα» δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Reuters.
Ισχυρό (;) ευρώ
Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, μολονότι υποδέχτηκαν θετικά το ράλι του ευρώ, επισήμαναν κυρίως την ανάγκη σταθερότητας της εξωτερικής ισοτιμίας, αποφεύγοντας να προβούν σε δηλώσεις υποστήριξης ενός ισχυρού ενιαίου νομίσματος, πρακτική αρκετά συνηθισμένη κατά το παρελθόν.
Και αυτό γιατί η ανάπτυξη της ευρωζώνης εξαρτάται από τις εξαγωγές και η άνοδος του ευρώ υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων. «Ξεκάθαρα, το ευρώ επιδεικνύει μία καλή σταθερότητα και επιτέλους πραγματοποιείται η ανοδική κίνηση για την οποία έχουμε μιλήσει αρκετές φορές παλαιότερα» είπε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Καρλ-Χάινς Γκράσσερ.
Ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας και επικεφαλής του Ecofin, Ροντρίγκο Ράτο, δήλωσε ότι ούτε η ΕΕ ούτε η ΕΚΤ έχουν στόχο για την εξωτερική ισοτιμία του ευρώ, δήλωση η οποία έρχεται σε αντίθεση με την ανακοίνωση του Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου 2000 στις Βερσαλίες (όταν το ευρώ κυμαινόταν στα 86,60 με 87,20 σεντς) που ανέφερε ότι «η Ευρωομάδα και η ΕΚΤ επιβεβαιώνουν την ανησυχία τους για το επίπεδο του ευρώ, το οποίο δεν αντανακλά τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας της ευρωζώνης. Ένα ισχυρό ευρώ είναι προς το συμφέρον της ευρωζώνης».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Ζάκερμπεργκ «κλέβει» στέλεχος της Amazon
- Η Τεχεράνη καταγγέλλει επίθεση σε μονάδα αφαλάτωσης – Άφησε 10.000 Ιρανούς χωρίς νερό
- Εκρήξεις στο Κίεβο από μεγάλη ρωσική επίθεση
- Δέκα πτώματα βρέθηκαν στο Μεξικό, πέντε εκ των οποίων κρέμονταν μαζί από γέφυρα με ένα μήνυμα
- «Τίτλοι τέλους» από τον Άντι Μπέρναμ στην ψηφιακή ταυτότητα που προωθούσε ο Κιρ Στάρμερ
- Δείτε την απονομή των χάλκινων μεταλλίων στην Αγγλία (vid)
- Το Ισραήλ σκότωσε πενταμελή οικογένεια στη Γάζα – Ένα παιδί έλειπε την ώρα της επίθεσης – Δέκα νεκροί συνολικά
- Αποδοκιμασίες επειδή ο Μπέλιγχαμ έδωσε το πέναλτι στον Σάκα για να κάνει χατ τρικ (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442