Χρήσιμα συνοπτικά στοιχεία


– Ο καρκίνος των όρχεων είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στους νέους άνδρες ηλικίας 15-40 ετών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να προσβάλλει και άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας.

– Στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζονται 7.000 και 1.600 νέα περιστατικά αντίστοιχα, ενώ η πιθανότητα νόσησης υπολογίζεται στον ένα στους 500 άνδρες, με αυξανόμενη τάση.

– Εφόσον διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, η χειρουργική θεραπεία οδηγεί σε ίαση, ενώ σε πιο προχωρημένα στάδια και με τη χρήση χημειοθεραπείας η πρόγνωση είναι αρκετά καλή, με μεγάλα ποσοστά επιβίωσης -περίπου 70%.

– Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι οι περισσότεροι άνδρες δεν γνωρίζουν για τον καρκίνο των όρχεων και ακόμα λιγότεροι αυτοεξετάζονται.


Τι ακριβώς είναι οι όρχεις;

Οι όρχεις είναι δύο ωοειδούς σχήματος όργανα τα οποία εντοπίζονται μέσα σε ένα δερματικό σάκο, το όσχεο, κάτω από το πέος. Είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή και τη διατήρηση του σπέρματος, ενώ επίσης είναι τα κύρια όργανα παραγωγής τεστοστερόνης· πρόκειται για την ορμόνη που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των ανδρικών γεννητικών οργάνων στην παιδική και την εφηβική ηλικία, καθώς και των δευτερευόντων χαρακτηριστικών του φύλου όπως η τριχοφυΐα, το βράγχος της φωνής, η ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος.


Σε τι οφείλεται ο καρκίνος των όρχεων;

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί η αιτιολογική συσχέτιση κάποιου παράγοντα με τον καρκίνο των όρχεων. Ωστόσο, ύστερα από ανάλυση των υπαρχόντων στατιστικών στοιχείων, προκύπτουν κάποιοι πιθανοί παράγοντες κινδύνου. Υποστηρίζεται ότι η ύπαρξη κάποιου ή κάποιων από τους παρακάτω παράγοντες ενισχύει την πιθανότητα προσβολής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ακόμα και όταν απουσιάζουν.

– Ηλικία. Όπως προαναφέρθηκε, ο καρκίνος των όρχεων προσβάλλει συχνότερα τα άτομα ηλικίας 15-40 ετών.

Κρυψορχία. Κατά την εμβρυϊκή περίοδο οι όρχεις φυσιολογικά βρίσκονται εντός της κοιλίας και κατεβαίνουν στη φυσιολογική τους θέση πριν από τη γέννηση. Εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, η νόσος αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Υποστηρίζεται ότι το ιστορικό και μόνο κρυψορχίας είναι παράγοντας κινδύνου.

– Οικογενειακό ιστορικό. Η εμφάνιση καρκίνου των όρχεων στον ανδρικό πληθυσμό της οικογένειας αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου.

– Σύνδρομο Klinefelter. Σπάνιο γενετικό νόσημα, που συνοδεύεται από σωματικές και ψυχολογικές ανωμαλίες.

– Παλιές κακώσεις του όσχεου ή φλεγμονές των όρχεων. Αναφέρονται ως παράγοντες κινδύνου, υπό το ερώτημα αν ευθύνονται άμεσα για την εμφάνιση καρκίνου ή συμβάλλουν στην ταυτόχρονη έγκαιρη διάγνωση λόγω της προσοχής που δίνεται στην περιοχή.


Ποια θεωρούνται ανησυχητικά συμπτώματα;

Μόνο η τακτική αυτοεξέταση θα μας βοηθήσει να διαπιστώσουμε έγκαιρα κάποια διαφοροποίηση στους όρχεις σε σχέση με το παρελθόν, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι για την ύπαρξη κάποιου προβλήματος. Χρειάζεται να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω:

– Η ψηλάφηση κάποιας μάζας διαφορετικής υφής, διάφορου μεγέθους, χωρίς αναγκαστικά να πονά.

– Η μεγέθυνση ή σμίκρυνση κάποιου όρχεως.

– Η διαφοροποίηση της υφής -συνήθως σκλήρυνση- συνολικά κάποιου όρχεως.

– Η εμφάνιση ήπιου βαθέος πόνου στο όσχεο ή/και στο υπογάστριο.

– Η συλλογή υγρού στο όσχεο.

Πόνος, ευαισθησία κατά την ψηλάφηση.

– Μεγέθυνση ή/και ευαισθησία των μαστών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παρουσία κάποιου ή κάποιων από τα παραπάνω δεν σημαίνει αναγκαστικά την παρουσία καρκίνου των όρχεων. Υπάρχουν πολλές παθήσεις που μπορεί να δίνουν παρόμοια συμπτωματολογία, όπως υδροκήλη, κιρσοκήλη, ορχίτιδα, επιδιδυμίτιδα, οσχεοκήλη (μια μορφή κήλης) και άλλες. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό.

Πώς γίνεται η αυτοεξέταση;

– Κατ’ αρχάς, το άτομο πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι με την τακτική αυτοεξέταση «μαθαίνει» τη μορφολογία της περιοχής, έτσι ώστε να μπορεί να εντοπίζει εύκολα οποιαδήποτε διαφοροποίηση, ακριβώς όπως κάνει (ή τουλάχιστον θα έπρεπε να κάνει) η γυναίκα με τους μαστούς της.

– Η καλύτερη ίσως ώρα να αυτοεξετάζεστε είναι όταν παίρνετε το μπάνιο σας, διότι λόγω του χλιαρού νερού οι μύες της περιοχής είναι πιο χαλαροί.

– Ελέγχετε οπτικά το όσχεο πριν από την ψηλάφηση για τυχόν αλλαγή του χρώματος ή του σχήματός του.

– Συγκρατείτε τους όρχεις με το ένα χέρι ενώ ψηλαφείτε με το άλλο τον κάθε όρχι ξεχωριστά. Με ήπιες κινήσεις ψηλαφήστε τον όρχι ανάμεσα στα δάχτυλά σας.

– Ο ένας όρχις μπορεί να έχει από την εφηβεία διαφορετικό μέγεθος ή να βρίσκεται ψηλότερα ή χαμηλότερα από τον άλλο. Δεν είναι κάτι το ανησυχητικό, εφόσον δεν έχει συμβεί ξαφνικά.

– Μάθετε να ξεχωρίζετε τον όρχι από την επιδιδυμίδα κατά τη διάρκεια της ψηλάφησης. Η επιδιδυμίδα βρίσκεται πίσω και πάνω από τον όρχι και έχει σωληνώδη και πιο σκληρή -σαν «σχοινί»- υφή.

Πώς θα τεθεί η διάγνωση;

Η διάγνωση θα τεθεί μόνο ύστερα από επίσκεψη στο γιατρό σας. Η ψηλάφηση της περιοχής, οι εργαστηριακές εξετάσεις αίματος και ούρων, η υπερηχοτομογραφία της περιοχής και η λήψη ιστοτεμαχίου για βιοψία θα θέσουν την οριστική διάγνωση.

Επίλογος

Το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα στον καρκίνο των όρχεων και άλλων παθήσεων των γεννητικών οργάνων είναι η αμέλεια και η «ντροπή» που νιώθουμε προκειμένου να πάμε στο γιατρό και να μιλήσουμε για το θέμα. Ο καρκίνος των όρχεων είναι μια πάθηση που θεραπεύεται με πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας, ειδικά στα αρχικά στάδια. Ο ρόλος της αυτοεξέτασης είναι σημαντικότατος και αναντικατάστατος. Η απόφαση είναι δική μας.

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας