Το νερό βοηθά στην προστασία του οργανισμού από καρδιαγγειακές παθήσεις
Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς συμβάλλει στην αποτροπή δημιουργίας θρόμβων, όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες.
Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς συμβάλλει στην αποτροπή δημιουργίας θρόμβων, όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Loma Linda της Καλιφόρνια με επικεφαλής τη Δρ Ζακλίν Τσαν αναφέρουν σε έκθεσή τους, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology, ότι ανακάλυψαν πως τα άτομα που έπιναν τουλάχιστον πέντε ποτήρια νερό ημερησίως είχαν λιγότερες πιθανότητες να αποβιώσουν εξαιτίας καρδιακού νοσήματος συγκριτικά με εκείνα που έπιναν δύο ή λιγότερα ποτήρια νερό.
Αντιθέτως, όσοι έπιναν άλλα υγρά (όπως καφέ, τσάι, χυμούς, γάλα και αλκοολούχα ποτά) είχαν περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν λόγω καρδιακής προσβολής σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν μικρές ποσότητες. Μάλιστα στις γυναίκες ο κίνδυνος θανάτου ήταν διπλάσιος.
Συγκεκριμένα, η ομάδα της κυρίας Τσαν άντλησε στοιχεία από δημογραφική έρευνα που μελετούσε τον τρόπο ζωής των κατοίκων της Καλιφόρνια το έτος 1976. Επιλέχθηκαν τα ερωτηματολόγια 8.280 ανδρών και 12.017 γυναικών ηλικίας 38 ετών τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα τέθηκαν υπό παρακολούθηση για έξι χρόνια. Σημειωτέον ότι 246 από αυτούς απεβίωσαν εξαιτίας καρδιακών ασθενειών κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
Εξετάζοντας το δείγμα βάσει του φύλου, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι οι γυναίκες που έπιναν περισσότερα από πέντε ποτήρια νερό ημερησίως είχαν 41% λιγότερες πιθανότητες να καταλήξουν λόγω καρδιακής προσβολής κατά την περίοδο της μελέτης συγκριτικά με όσες έπιναν μικρότερη ποσότητα νερού. Στους άνδρες ο κίνδυνος ήταν μειωμένος κατά 54%.
Αναφορικά με την κατανάλωση άλλων υγρών ο κίνδυνος για τις γυναίκες που έπιναν μεγάλες ποσότητες ήταν ακριβώς διπλάσιος, ενώ για τους άνδρες περιοριζόταν μόνο στο 46%.
Μιλώντας στο Reuters για τα συμπεράσματα της μελέτης της, η Δρ Τσαν εξήγησε ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού βοηθά στην αποφυγή της συμπύκνωσης του αίματος και κατ’ επέκταση και στη μείωση του κινδύνου δημιουργίας θρόμβων.
Έσπευσε ωστόσο να τονίσει ότι τα συμπεράσματα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από άλλες συναφείς έρευνες, στις οποίες θα ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής, η άθληση και ο συνδυασμός αλκοόλ και καπνίσματος.
health.in.gr
- Καμπανάκι από τη Μaersk – «Φέσι» μισό δισ. κάθε μήνα λόγω του πολέμου στο Ιράν
- LIVE: Χάποελ Τελ Αβίβ – Ρεάλ Μαδρίτης
- Ο Άρι Άστερ ήθελε τόσο πολύ την Σκάρλετ Γιόχανσον στη νέα του ταινία που άλλαξε όλο το πρόγραμμά του
- Δημοσκόπηση: Τον δρόμο της εξόδου δείχνουν οι πολίτες σε Μητσοτάκη-ΝΔ – Εμπιστοσύνη σε Κοβέσι, συντριπτικό «ναι» σε εξεταστική για υποκλοπές
- Συνελήφθη στην Αγία Βαρβάρα 22χρονος με όπλο και 4.000 ευρώ – Έκανε απάτες παριστάνοντας τον λογιστή στα Γρεβενά
- Έχουμε βίντεο: Τι έγινε στα backstage της δεύτερης πρόβας του Akyla για την Eurovision;
- Ο Λανουά επέλεξε για το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ τον τελευταίο διαιτητή σε ορισμούς στη La Liga
- Τεχνητή Νοημοσύνη: Οι «ισχυροί κωδικοί πρόσβασης» δεν αρκούν στην εποχή της AI
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 07.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-juliano-ferreira-102048601-9466837-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442