Σε πρόωρη αποφυλάκιση του Αγκτσά ίσως οδηγήσει νέος τουρκικός νόμος περί αμνηστίας
Στην πρόωρη αποφυλάκιση του Μ.Α.Αγκτσά -παρ ολίγον δολοφόνου του Πάπα, το 1981- ίσως οδηγήσει νέος νόμος περί αμνηστίας που ενέκρινε το τουρκικό Κοινοβούλιο. Εκδοθείς το 2000 στην Τουρκία, ο Αγκτσά εκτίει ποινή για το φόνο του δημοσιογράφου Α.Ιπεκτσί.
Σε πρόωρη αποφυλάκιση του Μεχμέτ Αλί Αγκτσά -καταδικασθέντα το 2000 στην Τουρκία σε συνολική ποινή κάθειρξης 17 ετών για το φόνο του διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας Millyet, Αμπντί Ιπεκτσί, το 1979 και για ληστεία σε εργοστάσιο σόδας- ενδέχεται να οδηγήσει η έγκριση νομοθεσίας περί αμνηστίας, την Πέμπτη από το τουρκικό Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου του, ο νέος νόμος περί αμνηστίας ενδέχεται να «χαρίσει» στον Τούρκο κρατούμενο δέκα χρόνια λιγότερα· και με δεδομένο ότι έχει εκτίσει ήδη τα δύο, ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά ενδέχεται να απελευθερωθεί ακόμη και σε πέντε χρόνια από σήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αγκτσά εκδόθηκε στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2000, μετά τη χάρη που του απένειμε ο Ιταλός πρόεδρος, Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι. Στην Ιταλία εξέτισε ποινή 20 ετών για την απόπειρα δολοφονίας κατά του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, το 1981 στο Βατικανό.
«Ντρεπόμαστε» είναι ο βασικός τίτλος της Millyet, την Πέμπτη, η οποία καλεί τον Τούρκο πρόεδρο να ασκήσει βέτο στο νόμο αυτό, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στην αποφυλάκιση του Αγκτσά και του ακροδεξιού Χαλούκ Κιρτσί, ο οποίος έχει καταδικαστεί για τη δολοφονία επτά αριστερών Τούρκων πολιτικών.
«Ο Αγκτσά δεν έχει ποτέ εκφράσει τη μεταμέλειά του. Γιατί θα πρέπει να του δοθεί χάρη;» καταγγέλλει η κόρη του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου Αμπντί Ιπεκτσί -ωστόσο, ο δικηγόρος του Τούρκου κρατούμενου αναφέρει πως θα κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες προκειμένου να επωφεληθεί ο πελάτης από τη νέα νομοθεσία.
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.