51

Την αθωότητά του διακήρυξε την Παρασκευή από τη Χάγη ο στρατηγός Ντράγκολιουμπ Οϊντάνιτς, τέως αρχηγός του γιουγκοσλαβικού στρατού, ο οποίος καταζητείται από το ICTY για εγκλήματα πολέμου κατά των Αλβανών στο Κόσσυφοπέδιο, την περίοδο 1998-1999.

Ο 60χρονος στρατιωτικός παραδώθηκε εθελούσια χθες, Πέμπτη, στη Χάγη· αναχώρησε από το Βελιγράδι ως επιβάτης πτήσης προς το Αμστερνταμ, δηλώνοντας πως έχει καθαρή τη συνείδησή του και αισθάνεται σαν «ήρωας».

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) κατηγορεί τον Ντράγκολιουμπ Οϊντάνιτς ότι ηγήθηκε των γιουγκοσλαβικών και σερβικών δυνάμεων σε μία εκστρατεία «τρομοκρατίας και βίας» εναντίον των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο από το 1998 έως το 1999.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος δήλωσε αθώος σε τέσσερις κατηγορίες· για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών), για απελάσεις και διώξεις, καθώς και για παραβίαση των νόμων-εθίμων του πολέμου.

Οι υπόλοιποι πέντε Σέρβοι που αναμένεται να παραδοθούν είναι ο άλλοτε κορυφαίος αξιωματούχος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Νίκολα Σαΐνοβιτς, ο τέως ηγέτης των Σερβοκροατών, Μίλαν Μάρτιτς, οι τέως στρατιωτικοί διοικητές, Μίλε Μρκσιτς και Βλάντιμιρ Κοβάσεβιτς, και ο πρώην δεσμοφύλακας, Μόμτσιλο Γκρούμπαν

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας