Η σχιζοφρένεια “προτιμά” τις μικρές ηλικίες
Θεσσαλονίκη: Ένας στους 100 ανθρώπους εμφανίζει συμπτώματα σχιζοφρένειας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής, που διοργανώνει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία στη Χαλκιδική.
Θεσσαλονίκη: Ένας στους 100 ανθρώπους εμφανίζει συμπτώματα σχιζοφρένειας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής, που διοργανώνει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία στη Χαλκιδική.
Στη χώρα μας εκτιμάται ότι υπάρχουν 100.000 άρρωστοι ηλικίας 15-64 ετών, ενώ από αυτούς το 10% πρέπει να παρακολουθήσει ειδικά προγράμματα ψυχοκοικωνικής αποκατάστασης. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι ανάλογο με αυτό των ανεπτυγμένων χωρών.
Η σχιζοφρένεια είναι μια ασθένεια που “προτιμά” τις μικρές ηλικίες, καθώς το 70% των κρουσμάτων εντοπίζεται σε άτομα ηλικίας 20 έως 30 ετών, ενώ γενικότερα τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν όσοι είναι άνω των 45 ετών.
Τα συμπτώματα της νόσου διακρίνονται σε “θετικά”, όπως οι ακουστικές ψευδαισθήσεις, οι “φωνές” δηλαδή που ακούν οι σχιζοφρενείς, καθώς και οι παραληρητικές ιδέες, δηλαδή οι παράξενες σκέψεις, και σε “αρνητικά”, όπως η απάθεια, η απόσυρση και η αποφυγή κοινωνικών σχέσεων. Το βασικότερο όμως χαρακτηριστικό της ασθένειας είναι η ανηδονία, δηλαδή η έλλειψη ικανοποίησης και χαράς από τη ζωή.
Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της νόσου, οι ομιλητές υπογράμμισαν την ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης των ασθενών, τη φαρμακευτική θεραπεία και την ψυχολογική υποστήριξή τους, καθώς η σχιζοφρένεια συχνά υποτροπιάζει.
health.in.gr
- ΗΠΑ: Τουλάχιστον 10 τραυματίες από πυροβολισμούς σε πάρτι σε λίμνη στην Οκλαχόμα
- «Ο Στογιάκοβιτς επιλέγει την Εθνική Ελλάδας»
- Κέιτι Πέρι: Οι νέες φωτογραφίες που ανέβασε με τον Τζάστιν Τριντό και τη Μιράντα Κερ
- Σχηματίζεται το νέο Champions League: Γνωστό το 1/3 της League Phase για τη σεζόν 2026-27
- Οι «Βάστα Σόιμπλε» επιστρέφουν – εάν έφυγαν ποτέ
- Μετρό: Ποιοι σταθμοί θα κλείσουν νωρίτερα σήμερα
- «Ήμερη, Η Ανατομία μιας Πτώσης»: Για 15 παραστάσεις στο θέατρο Πορεία
- Η Τουρκία προσπαθεί να μετατρέψει τον πόλεμο ΗΠΑ – Ισραήλ – Ιράν σε πολιτική και οικονομική ευκαιρία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 04.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-melquizedeque-32598114-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442