Κυριακή 26 Απριλίου 2026
weather-icon 20o
Το χρονοδιάγραμμα της διεύρυνσης της ΕΕ δεν αλλάζει, επανέλαβε ο Φερχόιγκεν

Το χρονοδιάγραμμα της διεύρυνσης της ΕΕ δεν αλλάζει, επανέλαβε ο Φερχόιγκεν

Χρειαζόμαστε μια Κύπρο με «μία, μοναδική, διεθνή προσωπικότητα», τόνισε την Πέμπτη ο Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος επανέλαβε ότι το χρονοδιάγραμμα της διεύρυνσης της ΕΕ δεν πρόκειται να αλλάξει, ανεξάρτητα από την πορεία του Κυπριακού.

31

Χρειαζόμαστε μια Κύπρο με «μία, μοναδική, διεθνή προσωπικότητα» τόνισε ο Γερμανός επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος επανέλαβε ότι το χρονοδιάγραμμα της διεύρυνσης της ΕΕ δεν πρόκειται να αλλάξει, ανεξάρτητα από την πορεία του Κυπριακού.


Μιλώντας προς τα μέλη της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο Φερχόιγκεν διευκρίνισε ότι η αναζήτηση πολιτικής λύσης στο Κυπριακό θα λάβει χώρα υπό την πολιτική ευθύνη του ΟΗΕ και όχι της ΕΕ.


Ωστόσο -όπως τόνισε- «πρέπει να γίνει σαφές ότι το αποτέλεσμα αυτής της λύσης, θα πρέπει να είναι η μία μοναδική διεθνής προσωπικότητα της Κύπρου».


Συνάντηση με Παπανδρέου


Ο Γερμανός επίτροπος συναντήθηκε την Πέμπτη με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο συζήτησε το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ και τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2003.


Μετά το τέλος της συνάντησης, ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον κ. Φερχόιγκεν για την προσήλωσή του στις ευρωπαϊκές αρχές για όλα τα θέματα που αφορούν στη διεύρυνση, στην αρχή του κοινοτικού κεκτημένου και στην εφαρμογή των αποφάσεων του Ελσίνκι αναφορικά με την Κύπρο.


Ο κ.Παπανδρέου συζήτησε επίσης με τον κ.Φερχόιγκεν θέματα που αφορούν στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου και στο Κυπριακό, όπως και ορισμένα δημοσιονομικά ζητήματα που συνδέονται με τη διαδικασία της διεύρυνσης.


Ο Ευρωπαίος επίτροπος έκανε λόγο για «πολύ ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων» με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ενώ δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής για την πρόσφατη επικύρωση από τη Βουλή της συνθήκης της Νίκαιας, που είναι ιδιαίτερα σημαντική -όπως ανέφερε- για τη διαδικασία της διεύρυνσης.


Αναφερόμενος στην τελευταία επίσκεψή του στην Κύπρο, είπε ότι μίλησε με τον Κύπριο πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, οι οποίοι του γνωστοποίησαν ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2002, θα καταβάλουν προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας.


Ο Φερχόιγκεν επισήμανε εξάλλου ότι το «κλειδί» για την επίλυση του ζητήματος θέμα δεν είναι στα χέρια του Ντενκτάς, αλλά της Αγκυρας, ενώ ανέφερε ότι στην προ τριών εβδομάδων επίσκεψή του στην Τουρκία, υπήρξαν δύο πράγματα που «δεν ειπώθηκαν» κατά τις συναντήσεις του με τους Τούρκους επισήμους:


Πρώτον, ότι η Τουρκία θα προσαρτήσει το βόρειο τμήμα της Κύπρου, εάν η νήσος ενταχθεί χωρίς προηγούμενη λύση του πολιτικού προβλήματος και δεύτερον ότι η Τουρκία θα εκλάβει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ ως αντάλλαγμα για τη λύση του προβλήματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 26 Απριλίου 2026
Cookies