Κυριακή 26 Απριλίου 2026
weather-icon 25o
«Μάχη» στις Βρυξέλλες για να μην καταργηθούν οι επιδοτήσεις στα καπνά

«Μάχη» στις Βρυξέλλες για να μην καταργηθούν οι επιδοτήσεις στα καπνά

Σκληρή «μάχη» έδωσε ο υπουργός Γεωργίας Γ.Δρυς στις Βρυξέλλες για τις επιδοτήσεις στα κάπνα. Η Ελλάδα, καθώς και άλλες μεσογειακές χώρες της ΕΕ βρέθηκαν αντιμέτωπες με τις σκανδιναβικές χώρες που επιμένουν στην κατάργηση των επιδοτήσεων.

35

Η Ελλάδα έδωσε σκληρή «μάχη» στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας, την Καθαρά Δευτέρα. Και αυτό, επειδή η Ελλάδα, καθώς και η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία βρέθηκαν αντιμέτωπες με τις σκανδιναβικές χώρες και τη Βρετανία που επιμένουν στην κατάργηση των επιδοτήσεων.


«Να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τροποποιώντας την πρόταση κανονισμού που καταργεί τις πριμοδοτήσεις στον καπνό» κάλεσε του Ευρωπαίους ομολόγους του ο Γιώργος Δρυς, στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μεταβάλει τη θέση της, επικαλούμενη το άρθρο 52 της Συνθήκης, σύμφωνα με το οποίο κάθε πολιτική της ΕΕ οφείλει να μεριμνά για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ο κ. Δρυς τόνισε ότι με την πρότασή της αυτή η Κομισιόν ανοίγει «μέτωπο κατά της μεσογειακής γεωργίας».


Ο υπουργός Γεωργίας κάλεσε το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να τροποποιήσουν την πρόταση κανονισμού που καταργεί τις πριμοδοτήσεις στον καπνό.


Πρόκειται για την πρόταση κανονισμού που καθορίζει τις πριμοδοτήσεις και το «κατώφλι εγγύησης» για τον καπνό (σε φύλλα κατά ομάδα ποικιλιών) σε κάθε κράτος-μέλος για τις συγκομιδές των ετών 2002, 2003 και 2004.


Στην ομιλία του ο υπουργός Γεωργίας χαρακτήρισε υποκριτική τη θέση ότι προστατεύεται η δημόσια υγεία με τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων του καπνού, αφού στα 100 κιλά καπνού στην ΕΕ, τα 70 κιλά εισάγονται από τρίτες χώρες (π.χ., ΗΠΑ) και τα 30 μόνο προέρχονται από την Ευρώπη.


Ανέφερε, επίσης, ότι τα εισαγόμενα καπνά στην ΕΕ είναι χειρότερης ποιότητας και φθηνότερα, με αποτέλεσμα να ωφελούνται κυρίως οι βιομηχανίες, ενώ οι έρευνες δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ο αριθμός των καπνιστών στην Ευρώπη και τα σχετικά μέτρα αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά.


Ο αρμόδιος Επίτροπος Ντέϊβιντ Μπέρν είχε υποστηρίξει προηγουμένως ότι είναι αδιανόητο η Κοινότητα να χρηματοδοτεί προϊόντα που βλάπτουν την υγεία.


Ο κ. Δρυς, σημειώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να μονοπωλήσει την ευαισθησία στα θέματα δημόσιας υγείας, αφού «θύματα» του καπνίσματος υπάρχουν τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια Ευρώπη, τόνισε ότι η πολιτική αυτή αποσκοπεί μόνο στην εξοικονόμηση κοινοτικών πόρων, αφού η εξαφάνιση της καπνοκαλλιέργειας δεν οδηγεί στη μειώση του αριθμού των καπνιστών.


Η αντιπαράθεση συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ με εντατικές προσπάθειες εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης. Ο προεδρεύων του Συμβουλίου διαπίστωσε έλλειψη πλειοψηφίας τόσο για την πρόταση της Επιτροπής όσο και για την πρόταση των χωρών του Νότου και αποφάσισε τη διεξαγωγή διμερών διαβουλεύσεων μεταξύ Συμβουλίου-Επιτροπής και Συμβουλίου-κρατών-μελών, προκειμένου να υπάρξει τελική απόφαση.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 26 Απριλίου 2026
Cookies