Σύντομα θα είναι έτοιμα τα αμερικανικά στρατοδικεία για να δικάσουν τους Ταλιμπάν
Έτοιμα να δικάσουν τους Ταλιμπάν θα είναι σύντομα τα αμερικανικά στρατοδικεία. Ωστόσο, την τελική απόφαση για το ποιοι από τους φερόμενους ως τρομοκράτες ισλαμιστές θα προσαχθούν σε δίκη θα λάβει ο Τζορτζ Μπους, βάσει των εισηγήσεων των ανακριτών.
37
Το αμερικανικό Πεντάγωνο θα είναι σύντομα έτοιμο να προσάγει σε στρατοδικεία τους κρατούμενους που κατηγορούνται για τρομοκρατία. Οι Αμερικανοί ανακριτές, που ασχολούνται με το θέμα, μελετούν σε ποιες από τις περιπτώσεις των περίπου 500 μελών της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, ώστε οι κρατούμενοι να δικαστούν.
Την τελική απόφαση για το ποιοι από τους φερόμενους ως τρομοκράτες ισλαμιστές θα προσαχθούν σε δίκη θα λάβει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, βάσει των αποτελεσμάτων των ανακρίσεων.
«Εάν ο πρόεδρος αποφασίσει να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, θα είμαστε έτοιμοι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα» δήλωσε, την Τρίτη, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλτν Ράμσφελντ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Εντούτοις, διευκρίνισε ότι οι ανακριτές του στρατού, του FBI και της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), αφού μελέτησαν ποιες πληροφορίες μπορούν να τους δώσουν οι κρατούμενοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, δεν έχουν πάρει ακόμη τέτοια απόφαση. Θα εξετάσουν τώρα την κατάσταση και θα αποφασίσουν ποιοι από τους ισλαμιστές που κρατούνται από τις ΗΠΑ είναι δυνατόν να προσαχθούν σε δίκη.
Σύμφωνα με τον αρχηγό του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Ρίτσαρντ Μάιερς, οι Αμερικανοί κρατούν 194 υπόπτους Ταλιμπάν και μέλη της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν και άλλους 300 στην αμερικανική ναυτική βάση Γκουαντανάμο της Κούβας.
Για όσους δεν δικαστούν από τα στρατοδικεία, εξετάζονται τα ενδεχόμενα, σύμφωνα με τον κ. Ράμσφελντ, να προσαχθούν σε πολιτικά αμερικανικά δικαστήρια, να παραδοθούν στις χώρες καταγωγής τους, να αφεθούν ελεύθεροι μετά το πέρας της ανάκρισης ή ακόμη να κρατηθούν καθ όλη τη διάρκεια του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, ώστε να μην έχουν τη δυνατότητα να επαναλάβουν τη δράση τους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Λυσιστράτη: Η ξεκαρδιστική όπερα του Σταμάτη Κραουνάκη στο Ηρώδειο
- Μια κυβέρνηση σε αποδρομή δεν μπορεί να φαντασιώνεται ότι θα αλλάξει το θεσμικό DNA της χώρας
- Κρήτη: Στη φυλακή ο 54χρονος και η σύζυγός του για τη δολοφονία του Νικήτα – Τι είπαν στις απολογίες τους
- Φορολογικές δηλώσεις: Σπριντ για το bonus 4%
- Αρκάς: Η καλημέρα της Παρασκευής
- Το μυστικό για μακροζωία «κρύβεται» στους γλουτούς;
- Υποκλοπές: Τα επίμονα ερωτήματα που επαναλαμβάνονται προς τον Άρειο Πάγο και η ώρα των ευθυνών
- Ευρώπη: Σκέψεις να ανοίξουν οι κάνουλες των αποθεμάτων καυσίμων – Το πλάνο της ΕΕ και ο κομβικός Ιούνιος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 08.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/greg-rakozy-oMpAz-DN-9I-unsplash-315x220.jpg)

































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442