Με τη στρατηγική ασχολούνται Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, ενώ τα θύματα αυξάνονται
Ο «διαφορετικός τρόπος δράσης» του ισραηλινού στρατού φέρνει την... απάντηση της άλλης πλευράς, την αλλαγή πολιτικής των χτυπημάτων των Παλαιστινίων. Έτσι ή αλλιώς, ζωές συνεχίζουν να χάνονται στη Μέση Ανατολή -εννέα άτομα σκοτώθηκαν την Πέμπτη...
Με αλλαγή πολιτικής στα χτυπήματα του ισραηλινού στρατού θα απαντήσουν οι Παλαιστίνιοι στον «διαφορετικό τρόπο δράσης» που ανήγγειλε την Τετάρτη ο Αριέλ Σαρόν. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα απευθύνει ένα τηλεοπτικό διάγγελμα την Πέμπτη, ημέρα που εννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη.
Στον βαρύτατο απολογισμό της σύρραξης των δύο πλευρών προστέθηκαν την Πέμπτη εννέα ακόμη θύματα, όλα στην πλευρά των Παλαιστινίων: πέντε ήταν πολίτες, τρεις οπλοφόροι και ένας Αραβοϊσραηλινός, τον οποίο ο ισραηλινός στρατός τον κατονόμασε αρχικά ως συνεργό ενός Παλαιστίνιου που άνοιξε πυρ κατά φυλακίου (οι δύο άνδρες σκοτώθηκαν από τις σφαίρες των στρατιωτών), προτού παραδεχθεί πως αγνοούσε τα σχέδιά του.
Τα επεισόδια της Πέμπτης σηματοδοτούσαν την αλλαγή στρατηγικής για τις δύο πλευρές. Οι μεν Ισραηλινοί εξέφρασαν τον «διαφορετικό τρόπο δράσης» που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αριέλ Σαρόν, την Τετάρτη (και θα εξηγήσει στο αποψινό τηλεοπτικό του διάγγελμα): ο ισραηλινός στρατός θα αντιμετωπίσει τη σύρραξη ως ανταρτοπόλεμο και θα διεξάγει σύντομες επιδρομές, με επίκεντρο στη δολοφονία οπλοφόρων για τους οποίους έχει υποψίες πως συνδέονται με χτυπήματα κατά του Ισραήλ.
Οι δε Παλαιστίνιοι αφήνουν τις μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις-καμικάζι εντός του εδάφους του Ισραήλ και επικεντρώνουν τις επιθέσεις τους κατά των Εβραίων εποίκων και των Ισραηλινών στρατιωτών που υπηρετούν στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Αυτές είναι οι (ανώνυμες) μαρτυρίες ατόμων που βρίσκονται στο περιβάλλον των παλαιστινιακών οργανώσεων προς το Associated Press.
Ο Γιασέρ Αραφάτ, πάντως, επανέλαβε την Πέμπτη την έκκλησή του για διαρκή εκεχειρία: «Επαναλαμβάνω ενώπιον όλων σας για ακόμη μία φορά την πρωτοβουλία που είχα λάβει στις 16 Δεκεμβρίου για μία διαρκή κατάπαυση του πυρός και για την αναζήτηση της ειρηνευτικής διαδικασίας» είπε ο Παλαιστίνιος ηγέτης (και αναμετέδωσε το Reuters) έπειτα από συνάντησή του με θρησκευτικούς ηγέτες.
Σε κάθε περίπτωση, η περιοχή έχει τυλιχτεί στις φλόγες τις τελευταίες δέκα ημέρες, στη σοβαρότερη κλιμάκωση της σύρραξης από την έναρξη της νέας Ιντιφάντα, το Σεπτέμβριο του 2000. Τα θύματα των 17, σχεδόν, μηνών βίας έφτασαν τα 1.270· οι Παλαιστίνιοι μετρούν 989 νεκρούς (37 από τους οποίους είναι βομβιστές αυτοκτονίας) και οι Ισραηλινοί 281.
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.