Αμηχανία προκαλεί στην ιταλική Αριστέρα η δημοτικότητα του σκηνοθέτη Νάνι Μορέτι
Ιδιαίτερα υψηλή εμφανίζεται η δημοτικότητα του σκηνοθέτη Νάνι Μορέτι, ο οποίος ουδέποτε έκρυψε τις πολιτικές του φιλοδοξίες. «Νάνι, κατέβα στις εκλογές!» του φώναζαν πρόσφατα οι χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Ρώμης.
Ιδιαίτερα υψηλή εμφανίζεται η δημοτικότητα του σκηνοθέτη Νάνι Μορέτι, ο οποίος ουδέποτε έκρυψε τις πολιτικές του φιλοδοξίες «Νάνι, κατέβα στις εκλογές!» του φώναζαν πρόσφατα οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν στην Πιάτσα Καβούρ της Ρώμης. Οι δημόσιες τοποθετήσεις του, πάντως, διχάζουν την ιταλική Αριστερά.
Χιλιάδες Ρωμαίοι συγκεντρώθηκαν σε μια από τις ωραιότερες πλατείες της ιταλικής πρωτεύουσας για να τιμήσουν τη δέκατη επέτειο από την έναρξη της «Επιχείρησης Καθαρά Χέρια», της προσπάθειας για περισσότερη διαφάνεια στον πολιτικό βίο της χώρας.
Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ο Μορέτι είχε επικρίνει ανοιχτά την ηγεσία της Αριστέρας, επειδή με τη στάση της επιτρέπει στον Μπερλουσκόνι να επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό. Μιλώντας σε συγκέντρωση του κεντροαριστερού συνασπισμού, στις 2 Φεβρουαρίου, ο Μορέτι χαρακτήρισε ανίκανη την παρούσα ηγεσία: «Με τέτοιους ηγέτες δεν θα κερδίσουμε εκλογές ούτε σε αυτή ούτε στην επόμενη γενιά».
Οι τοποθετήσεις του, ασφαλώς, προκάλεσαν την αντίδραση των κορυφαίων στελεχών του κόμματος. Ο πρώην ηγέτης της Κεντροαριστεράς, Φραντσέσκο Ρουτέλι, έκανε λόγο για «καταστροφική στάση», ενώ ο πρώην πρωθυπουργός, Μάσιμο ντ Αλέμα, μίλησε για «κλασική σταλινική κίνηση».
Ακόμα και ο πρώην πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, ο Χριστιανοδημοκράτης Φραντσέσκο Κοσίγκα, είπε ότι «η επιτυχία μάλλον πείραξε τον Μορέτι στο μυαλό».
Πάντως, ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας και οι διανοούμενοι έχουν ταχθεί στο πλευρό του. Το ίδιο συμβαίνει και με το 74% των ψηφοφόρων της Ελιάς. Το ερώτημα, λοιπόν, που θέτει και η ισπανική εφημερίδα El Pais είναι: Θα είναι ο επόμενος υποψήφιος της Κεντροαριστεράς; Ο σκηνοθέτης των ταινιών Αγαπητό μου Ημερολόγιο και Το Δωμάτιο του Γιου, λέει όχι.
«Προς το παρόν, μαδά τη μαργαρίτα και ετοιμάζει καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το κτίριο της RAI» καταλήγει η εφημερίδα.
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.