Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δεκαεπτά όμιλοι στο «κλαμπ» των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών

Δεκαεπτά όμιλοι στο «κλαμπ» των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών

Δεκαεπτά είναι οι κατασκευαστικοί όμιλοι που κατακτούν την έβδομη και υψηλότερη τάξη, διαμορφώνοντας έτσι ένα νέο τοπίο στον κλάδο, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, έπειτα από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων συγχωνεύσεων την Πέμπτη.

27

Στους δεκαεπτά φαίνεται ότι ανέρχονται τελικά οι κατασκευαστικοί όμιλοι που διεκδίκησαν τα πτυχία της νέας υψηλότερης τάξης του Μητρώου Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (Ζ), στο πλαίσιο του νόμου του ΥΠΕΧΩΔΕ περί κινήτρων και συγχωνεύσεων των τεχνικών εταιρειών.


Οι 25 εργοληπτικές επιχειρήσεις Η΄τάξεως -από τις 59 που υπάρχουν- δεν επιδίωξαν την είσοδο τους στην ανώτερη τάξη, άλλες προτίμησαν κατώτερη και άλλες συνενώθηκαν μεταξύ τους.


Οι 17, εκ των οποίων οι 16 είναι εισηγμένες στο ΧΑΑ, θα πρέπει έως τον προσεχή Σεπτέμβριο να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες συγχώνευσης, ώστε σύμφωνα με το νόμο να αποτελούν κατασκευαστικούς ομίλους.


Τα πρώτα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ έδειχναν χθες ότι από τις 11.000 εργοληπτικές επιχειρήσεις της χώρας πραγματική δραστηριότητα έχουν οι 8.000, οι οποίες και προχωρούν στην επανάκριση των πτυχίων τους.


Από τις 750 κατασκευαστικές εταιρείες φαίνεται ότι θα μείνουν 160 σε όλες τις κατηγορίες και τάξεις.


Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ιωάννης Τσακλίδης χαρακτήρισε «θετικά» τα αποτελέσματα της διαδικασίας που προωθεί τις συγχωνεύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο, τονίζοντας ότι ο νόμος εφαρμόστηκε με επιτυχία και μάλιστα με «το πιο αισιόδοξο σενάριο».


Οι 17 αιτήσεις για την «έβδομη»


Αίτηση για ένα ανώτατο πτυχίο υπέβαλε ο όμιλος Ελληνική Τεχνοδομική-ΑΚΤΩΡ-ΤΕΒ, ο οποίος διεκδικεί παρουσία και στις δύο αμέσως επόμενες τάξεις, καθώς κατέθεσε αιτήσεις ένα πτυχίο 6ης και για δύο πέμπτης.


Από την πλευρά του, ο όμιλος ΑΒΑΞ ΑΕ – J&Ρ (ΕΛΛΑΣ) ΑΤΕ-ΕΤΕΘ ΑΕ θα αποκτήσει το μεγάλο πτυχίο μέσω της ΑΒΑΞ, που συγχωνεύεται με τις J&Ρ ΕΛΛΑΣ και ΕΤΕΚ. Με συγχώνευση των εταιρειών ΕΤΕΘ και ΑΙΧΜΗ εξασφαλίζεται η απόκτηση του πτυχίου της 6ης τάξεως.


Στον όμιλο ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ εντάχθηκε και η Δομική Ανάπτυξη με τις θυγατρικές της Εργοδυναμική και Ηλιοχώρα. Οι δύο θυγατρικές θα απορροφηθούν από την ΤΕΡΝΑ μαζί με το πτυχίο της ΓΕΚ και τις θυγατρικές Ηνίοχος και Ψυκτική προκειμένου να λάβουν πτυχίο ανώτατης τάξεως.


Η ΑΕΓΕΚ υπέβαλε αιτήσεις για δύο ανώτατα πτυχία (7ης τάξεως) και ισάριθμα 6ης τάξεως. Το πτυχίο 7ης τάξεως θα αποκτήσει η ΑΕΓΕΚ, μετά από απορρόφηση των Δομήτωρ, Οικοδομική, Αξον και Οδοσήμανση. Το δεύτερο μεγάλο πτυχίο θα αποκτήσει η Ευκλείδης, που θα απορροφήσει τις ΕΤΕΠ, Πολυτεχνική, ΟΜΑΣ, ΑΚΤΙΣ, ΤΡΙΤΩΝ και Εργοεμπορική. Οσο για τα πτυχία 6ης τάξεως, ένα θα αποκτηθεί από την ΕΚΤΕΡ με απορρόφηση των Ηφαιστος και Αστρον και ένα από τη ΜΕΤΩΝ με τη Δομικά Εργα.


Από την πλευρά της, η ΑΛΤΕ κατέθεσε αίτηση για την εβδόμη, μετά την απορρόφηση επτά εταιριών: των ΟΔΩΝ & ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΩΝ ΑΕ, ΘΕΜΕΛΙΟ 79, ΔΩΡΙΚΗ ΑΤΕ, Γ.ΣΧΟΙΝΙΑΣ ΑΤΕ, ΙΡΙΣ, ΚΟΡΟΝΤΖΗΣ και ΑΝΝΕΞ.


Παρουσία στην 7η τάξη θα έχει και η Βόρεια Ελλάδα, μέσω της ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗΣ ΑΕ, η οποία έχει δρομολογήσει -και αναμένεται να ολοκληρώσει εντός του Ιουνίου- οι διαδικασίες συγχώνευσης με απορρόφηση των εξής έξι εταιριών: NESTOS A.T.E. (Η Τάξης), ΤΕΜΑΚ Α.Ε. (Ζ Τάξης), ΕΥΡΟΔΟΜΗ Α.Ε. (Ζ Τάξης), Β.ΠΑΓΩΝΗΣ Α.Τ.Ε. (Ζ Τάξης), Π.ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Ε.Π.Ε. (Στ Τάξης) και ΠΡΟΔΟΜΗ Α.Ε. (Στ Τάξης).


Η Μοχλός θα είναι η κατασκευαστική εταιρεία του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής για το ανώτατο κατασκευαστικό πτυχίο, με τη συνδρομή της ΔΙΕΚΑΤ, που θα εισφέρει το κατασκευαστικό πτυχίο της στη Μοχλός, όπως η Τεχνική Ολυμπιακή και οι Αλφα Τεχνική (Ζ τάξεως), Ελληνικές Κατασκευές (ΣΤ τάξεως) και Σκόρδαλος Θεόφιλος (ΣΤ τάξεως).


Η Κ.Ι. Σαραντόπουλος και η Παντεχνική συγκρότησαν όμιλο. Αίτηση για το ανώτατο πτυχίο ζήτησε η Παντεχνική που θα απορροφήσει την ΚΙΣ καθώς και τις ΔΟΚΑΤ, Αιγαιοπελαγίτικη και ΥΡΙΑ. Αίτηση υπέβαλε η ΓΝΩΜΩΝ που απορροφά τα πτυχία των ΓΕΚΑΤ και ΤΕΓΚ.


Αιτήσεις για το ανώτατο πτυχίο, κυρίως απορροφώντας μικρότερες εταιρείες και θυγατρικές τους υπέβαλαν: Η ΒΙΟΤΕΡ με την Ζαχαρόπουλος και θυγατρικές της, η Μηχανική που εξαγόρασε οκτώ μικρές εταιρίες (με πλέον πρόσφατες εξαγορές εκείνες της ΘΟΛΟΣ ΑΕ, Π.ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ ΑΕ, ΑΚΡΙΤΑΣ ΑΒΕΤΕ και ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ), η ΑΤΤΙΚΑΤ με θυγατρικές της και η ΑΘΗΝΑ με την ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ και μικρότερες εταιρίες.


Αιτήσεις υπέβαλαν χθες και σχήματα που οι μεταξύ τους συμφωνίες φαίνεται να έκλεισαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Ανώτατο πτυχίο σε ενιαίο σχήμα ζητούν οι εταιρείες ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ (που θα απορροφήσει όλες τις άλλες), Κ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ, ΑΘΗΝΑΪΚΗ, ΕΓΝΑΤΙΑ, ΠΑΡΝΩΝ, ΠΙΝΔΟΣ, ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ, ΑΦΟΙ ΚΑΡΑΝΤΙΝΙΔΗ, ΥΠΟΔΟΜΗ και ΒΕΤΤΟ. Ο Καλογρίτσας με την Τεχνοδομή ζητούν μεγάλο πτυχίο. Τέλος, η ΘΕΜΕΛΗ ζητεί πτυχίο απορροφώντας τις Ορίζων, Ηπειρωτική, Νεοδομή και Κότσιας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ

Sports in

«Μπαμ» με Έσε στην Αργεντινή: Επιλογή του Μασεράνο ο μέσος του Ολυμπιακού

Ο Σαντιάγκο Έσε ετοιμάζεται να φορέσει το εθνόσημο της Αργεντινής. Και είναι προσωπική επιλογή του μεγάλου Χαβιέρ Μασεράνο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024