Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αττική - Μια γυνάικα νεκρή από το δριμύ ψύχος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αττική – Μια γυνάικα νεκρή από το δριμύ ψύχος

Σε λευκό κλοιό βρίσκεται το Σάββατο η κεντρική και νότια Ελλάδα αλλά και η Αττική, από το έντονο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει όλη τη χώρα. Στην Αθήνα η κυκλοφορία των οχημάτων αποκαθίσταται σταδιακά, ενώ από τη Θεσσαλία και κάτω η Ελλάδα έχει «παγώσει».

27

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το Σάββατο ο νομός Αττικής, καθώς το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα και οι πυκνές χιονοπτώσεις έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Η πρωτεύουσα έχει να δει ανάλογες εικόνες από το Μάρτιο του 1987.


Μια 78χρονη γυναίκα πέθανε από το κρύο τις πρωινές ώρες στη Βάρη. Πρόκειται για την Ευαγγελία Μακρή του Γεωργίου, που έμενε στην οδό Πανός 32, στο Δίλοφο Βάρης.


Η άτυχη γυναίκα βρέθηκε νεκρή σκεπασμένη από το χιόνι στις 9 το πρωί στο προαύλιο πρατηρίου καυσίμων στη διασταύρωση της λεωφόρου Βάρης με την οδό Ανδρέα Παπανδρέου. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Ασκληπείο Βούλας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. H ηλικιωμένη γυναίκα έπασχε από αμνησία και πιθανόν βγήκε τη νύχτα από το σπίτι της με αποτέλεσμα να υποκύψει στο δυνατό ψύχος.



Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί και οι νομοί Εύβοιας και Βοιωτίας.



Είκοσι μηχανήματα γκρέιντερ της νομαρχίας Αθηνών έχουν ξεκινήσει να καθαρίζουν τις κεντρικές αρτηρίες απο το χιόνι, που έπεσε στην πρωτεύουσα απο τις 4:40 το πρωί και είχε ουσιαστικά κλείσει το κέντρο της Αθήνας.


Τα μηχανήματα αυτά δουλεύουν στις λεωφόρους Μεσογείων, Κηφισίας, Αλεξάνδρας, στην οδό Πανόρμου και σε όλες τις κεντρικές και παράπλευρες αρτηρίες του οδικού δικτύου, ενω η νομαρχία κάνει συστάσεις προς τους πολίτες να μην κυκλοφορούν στους δρόμους, παρά μόνο αν είναι αναγκαίο και τα οχήματά τους να είναι εφοδιασμένα με αλυσίδες.


Το μεσημέρι άνοιξε το αεροδρόμιο των Σπάτων, το οποίο παρέμεινε κλειστό λόγω της κακοκαιρίας. Ήδη απο τις 12.00 έχουν αρχίσει οι προσγειώσεις και απογειώσεις των αεροσκαφών.


Από την Ολυμπιακή Αεροπορία έγινε γνωστό ότι έως τις 14.00 θα γίνουν οι πτήσεις 165 προς Φραγκφούρτη, 272 προς Μάντσεστερ, 235 προς Ρώμη, 187 προς Κοπεγχάγη και 906 προς Θεσσαλονίκη.


Μεγάλο πρόβλημα όμως αντιμετωπίζουν όσοι κινούνται από και προς το αεροδρόμιο, ενώ αρκετά άτομα είναι εγκλωβισμένα στο χώρο του αεροδρομίου. Η μετάβαση προς το αεροδρόμιο τόσο από την Αττική Οδό όσο και από τη λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.


Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται και στα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών. O ηλεκτρικός εκτελεί τα δρομολόγιά του κανονικά μέχρι την Κηφισιά.


Όπως δήλωσε στη ΝΕΤ ο υπουργός Μεταφορών, Χρίστος Βερελής, 630 λεωφορεία εκτελούν κανονικά τα δρομολόγια τους (περίπου το 50% του στόλου της ΕΘΕΛ), 17 από τις 21 γραμμές του τρόλεϊ λειτουργούν χωρίς προβλήματα και ο ΟΣΕ πραγματοποιεί ομαλά τα δρομολόγια του, εκτός από τις γραμμές της Χαλκίδας, λόγω πτώσης δέντρων στις σιδηροδρομικές γραμμές και της γραμμής Διακοφτό – Καλάβρυτα.


Ο απόπλους των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας έχει απαγορευτεί από το πρωί της Παρασκευής.


Προβλήματα υπάρχουν και στην ηλεκτροδότηση, καθώς το κύμα κακοκαιρίας έχει προκαλέσει ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Στην Αττική υπάρχουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση των βόρειων και ανατολικών προαστίων, καθώς δεν έχουν επιδιορθωθεί οι βλάβες στον ατμοηλεκτρικό σταθμό Αλιβερίου. Όπως δήλωσε ο διευθυντής διαχείρισης δικτύων της ΔΕΗ, Γρηγόρης Αντωνόπουλος, τα συνεργεία της ΔΕΗ που εργάζονται στην Καλλιτεχνούπολη και το Πικέρμι αναμένεται να έχουν αποκαταστήσει την ομαλή ηλεκτροδότηση μέχρι αργά το απόγευμα.


Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστα Σκαναδαλίδης, μετά τη σύσκεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο κρατικός μηχανισμός θα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τη Δευτέρα, καθώς παρά τη σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας που αναμένεται για σήμερα, ο καιρός θα επιδεινωθεί εκ νέου την Κυριακή.


Ο κ. Σκανδαλίδης δήλωσε ότι η Αθήνα δεν είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει τέτοια καιρικά φαινόμενα και τόνισε ότι προτεραιότητα του κρατικού μηχανισμού είναι η αποκατάσταση της κυκλοφορίας στους βασικούς οδικούς άξονες της Αττικής και ο απεγκλωβισμός των οχημάτων από την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας.


Στο 90ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας (στο ρεύμα προς Λαμία) η κυκλοφορία έχει διακοπεί, καθώς υπάρχουν εγκλωβισμένες νταλίκες και στο 75ο χιλιόμετρο (στο ρεύμα προς Αθήνα) η κυκλοφορία έχει επίσης διακοπεί, καθώς μία νταλίκα έχει «διπλώσει» στο δρόμο. Στην περιοχή υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, του στρατού και της αστυνομίας, οι οποίες παλεύουν κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.


Από χτες το βράδυ η περιοχή αποκλείστηκε απο τις έντονες χιονοπτώσεις και η Τροχαία προσπάθησε να κάνει αναστροφή πορείας για να επιστρέψουν οι οδηγοί προς Αθήνα. Όμως αποκλείστηκε το ρεύμα προς Αθήνα και οι οδηγοί εγκλωβίστηκαν στη μέση. Έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις με μεγάλα λεωφορεία εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες και επίσης μονάδες των ΕΚΑΜ με μεγάλα τζιπ, αλλά η έντονη χιονόπτωση απέκλεισε και τις αστυνομικές δυνάμεις και αυτές τις ώρες είναι αποκλεισμένα στην περιοχή τα τζιπ των ΕΚΑΜ και λεωφορεία με αστυνομικές δυνάμεις.


Καταβάλλονται έντονες προσπάθειες απο εκχιονιστικά μηχανήματα για να ανοίξει ο δρόμος. Πολίτες που κατάφεραν να απεγκλωβιστούν φιλοξενούνται σε στρατιωτικές μονάδες της περιοχής των Θηβών, ενώ η αστυνομία δέχεται εκκλήσεις για βοήθεια απο τα κινητά τηλέφωνα των εγκλωβισμένων.


Η κυκλοφορία των βαρεών οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας έχει απαγορευτεί, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα, ενώ στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου η κίνηση των οχημάτων πραγματοποιείται κανονικά, μέσω παράκαμψης από Κακιά Σκάλα.


Με εντολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διέθεσαν προσωπικό 100 ανδρών και μέσα για τον απεγκλωβισμό οδηγών κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, καθώς και για τη διάνοιξη δρόμων προς την ίδια κατεύθυνση.


Τα προβλήματα στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας εντοπίζονται απο το 25ο εως το 155ο χιλιόμετρο για τη διάνοιξη του οποίου έχουν διατεθεί 10 ερπιστριοφόρα με 5 οπλίτες, δυο γκρέιντερ, δυο γερανοφόρα, ενα άρμα Μ-88 με κοπτήρα, δυο φοριοφόρα Μερσεντές, ενω πεζοναύτες της 32ας Ταξιαρχίας μοιράζουν ξηρά τροφή, σούπες και άλλες πρώτες βοήθειες προς τους εγκλωβισμένους οδηγούς.


Λίγο μετά τις 13:30 άνοιξε το ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα και σταδιακά αναμένεται να απεγκλωβιστούν οι εκατοντάδες οδηγοί που βρίσκονται αποκλεισμένοι στην περιοχή.


Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία έπεσε έως τους -6 βαθμούς, αλλά το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά. Τα αποκλεισμένα χωριά σε όλη τη χώρα υπολογίζονται σε 150.


Η νέα εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας είναι κλειστή από τον κόμβο της Κηφισιάς και πάνω, ενώ στο ρεύμα προς Αθήνα από το Σχηματάρι και μετά τα οχήματα κινούνται μόνο με αλυσίδες. Κομμένη επίσης είναι η κυκλοφορία μεταξύ 70ου και 90ου χιλιομέτρου της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας.


Κανονικά ωστόσο διεξάγεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, ενώ στην Κατεχάκη τα οχήματα κινούνται μόνο με αλυσίδες, όπως στο Αττικό Αλσος και τον Λυκαβηττό, καθώς και στην Κηφισίας από Μαρούσι και προς τα πάνω.


Στο κέντρο της Αθήνας η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί, καθώς και στον Πειραιά, την παραλιακή λεωφόρο, τη Μεσογείων και την Αττικό Οδό, όπου τα οχήματα κινούνται κανονικά.


Καιρός


Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σήμερα στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με χιόνια. Σταδιακά όμως οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ανατολικά και βόρεια και θα εξασθενήσουν. Για αύριο Κυριακή προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις στα ανατολικά και βόρεια κυρίως το πρωί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως +2 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια του νομού θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.


Σε ότι αφορά την υπόλοιπη χώρα σήμερα στο βόρειο Ιονιο, την Ήπειρο και στη δυτική Στερεά Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Στη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανές παροδικές ασθενείς χιονοπτώσεις. Νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις θα υπάρχουν κυρίως στην ανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Κρήτη και πρόσκαιρες καταιγίδες στα νότια.Στην Κρήτη τα φαινόμενα θα είναι έντονα. Σταδιακά πάντως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.


Αύριο Κυριακή στην ανατολική και νότια χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στην ανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησο, Κυκλάδες και βόρεια Κρήτη. Στη βόρεια Κρήτη η χιονόπτωση τις πρωινές ώρες θα είναι έντονη. Στα Δωδεκάνησα πιθανόν να εκδηλωθούν καταιγίδες. Τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν.


Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -18 εως -4 βαθμούς, στα κεντρικά από -8 έως +2 βαθμούς και στα υπόλοιπα από -2 έως +5 βαθμούς Κελσίου.


Τελευταία ενημέρωση: 18.50






Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024