Τετάρτη 22 Απριλίου 2026
weather-icon 23o
Με παραίτηση απείλησε ο Σολάνα πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάακεν

Με παραίτηση απείλησε ο Σολάνα πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάακεν

Έτοιμος να υποβάλλει την παραίτησή του ήταν ο Σολάνα, λίγες ώρες προτού δοθεί στη δημοσιότητα το κείμενο της Διακήρυξης του Λάακεν, γράφει την Τετάρτη η El Pais. Ο επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ θεώρησε ότι το κείμενο αμφισβητούσε τις αρμόδιότητές του.

30

Έτοιμος να υποβάλλει την παραίτησή του ήταν ο Χαβιέρ Σολάνα, λίγες ώρες προτού δοθεί στη δημοσιότητα το κείμενο της Διακήρυξης του Λάακεν, γράφει την Τετάρτη η ισπανική εφημερίδα El Pais. Ο επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ θεώρησε ότι το κείμενο αμφισβητούσε τις αρμόδιότητές του.


Σύμφωνα με την εφημερίδα, λίγες ημέρες προτού ξεκινήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάακεν, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φερχόφστατ, έστειλε στους ομολόγους του μια πρώτη διατύπωση της τελικής διακήρυξης, στην οποία γινόταν λόγος «για μια Ευρώπη με καλύτερο συντονισμό σε θέματα σχετικά με την Εξωτερική Πολιτική».


Λίγες ώρες προτού ολοκληρωθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, παρουσιάστηκε το προσχέδιο της τελικής διακήρυξης στο οποίο ουσιαστικά τέθηκε σε αμφισβήτηση ο συντονισμός της Εξωτερικής από τον αρμόδιο Επίτροπο, Κρις Πάτεν και τον Ισπανό αξιωματούχο. Η βασική ιδέα ήταν να υπάρξει ένα και μόνο πρόσωπο αρμόδιο για τα θέματα αυτά.


Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, υποστήριζε ότι ένας αντιπρόεδρος της Επιτροπής θα πρέπει να αναλάβει τη θέση του υπεύθυνου των Εξωτερικών Σχέσεων, άποψη με την οποία συμφώνησε η βελγική προεδρία.


Ο Χαβιέρ Σολάνα θεώρησε απαράδεκτη την άποψη αυτή, καθώς και την έναρξη μιας τέτοιας συζήτησης, τρία χρόνια προτού λήξει η θητεία του.


Τελικά, με παρέμβαση του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, και του καγκελάριου της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, υιοθετήθηκε ένα άλλο κείμενο, στο οποίο υπογραμμιζόταν η ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας μεταξύ Σολάνα και Πάτεν.


«Με το κείμενο αυτό συμφώνησε και ο ίδιος ο Ισπανός αξιωματούχος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η τελική διατύπωση είναι πολύ καλή» καταλήγει η εφημερίδα.


Πάντως, πηγές προσκείμενες στον επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ αρνήθηκαν να σχολιάσουν το όλο θέμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Απριλίου 2026
Cookies