Νέα Υόρκη: Σε… «καρδιακό φίλο» μπορεί να μετατραπεί μία διατροφή πλούσια σε λιπαρά ψάρια, καθώς μειώνει την πιθανότητα για ανάπτυξη αθηρωματικών πλακών στα αιμοφόρα αγγεία και κατά συνέπεια για στεφανιαία νόσο. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Δανοί ερευνητές, σε μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Cardiology.


Στην έρευνα έλαβαν μέρος 269 ασθενείς ηλικίας 39 έως 77 ετών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε αγγειογραφία. Οι ασθενείς κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις αναφορικά με τη διατροφή τους, και συγκεκριμένα την κατανάλωση ψαριών.


Όπως προέκυψε, τα άτομα με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις ενός τύπου ω-3 λιπαρού οξέος -που περιέχεται σε ψάρια όπως ο σολομός- διέθεταν στο αίμα τους μικρότερα επίπεδα C- αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP).


Η εν λόγω πρωτεΐνη αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα φλεγμονωδών αντιδράσεων, οι οποίες σχετίζονται με τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία» εξηγεί η γιατρός Τριν Μάντσεν του Πανεπιστημίου Aalborg στη Δανία, και συμπληρώνει:


«Οι μελέτες μας δείχνουν ότι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προσβολής από στεφανιαία νόσο».

health.in.gr