Το μυστικό οπλοστάσιο της γρίπης:Πρωτεΐνη του ιού επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα
Λονδίνο: Μια πρωτεΐνη που θεωρούνταν ακίνδυνο "παραπροϊόν" της μόλυνσης από γρίπη ίσως τελικά να ευθύνεται εν μέρει για την υψηλή μεταδοτικότητα της ασθένειας. Με δημοσίευσή τους στο Nature Medicine, Αμερικανοί ερευνητές περιγράφουν πώς ανακάλυψαν τυχαία ότι η πρωτεΐνη επιτίθεται στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Λονδίνο: Μια πρωτεΐνη που θεωρούνταν ακίνδυνο “παραπροϊόν” της μόλυνσης από γρίπη ίσως τελικά να ευθύνεται εν μέρει για την υψηλή μεταδοτικότητα της ασθένειας. Με δημοσίευσή τους στο Nature Medicine, Αμερικανοί ερευνητές περιγράφουν πώς ανακάλυψαν τυχαία ότι η πρωτεΐνη επιτίθεται στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι ο ιός παρήγαγε μέσα στα κύτταρα μόνο δέκα πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για τη μόλυνση. Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ πιστεύουν τώρα ότι βρήκαν ακόμα μία.
«Ήταν μία από τις στιγμές ανακάλυψης που αναφωνείς “εύρηκα”» σχολιάζει στο BBC ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Τζόναθαν Γιούντελ.
Η ομάδα του μελετούσε τις μικρές πρωτεΐνες που απομένουν στα κύτταρα ως άχρηστα “οικοδομικά υλικά” από τη δημιουργία νέων ιών εντός των κυττάρων. Πρόκειται για πεπτίδια (junk peptides) που είτε περισσεύουν μετά τη συγκρότηση των ιικών σωματίων είτε παράγονται εξαιτίας λαθών στη διαδικασία αντιγραφής του ιού.
Όπως μεταδίδει το BBC, ο Δρ Γιούντελ ήθελε απλώς να διαπιστώσει αν το ανοσοποιητικό σύστημα έχει μάθει να αναγνωρίζει και να επιτίθεται στα πεπτίδια αυτά. Σε ποντίκια, το ανοσοποιητικό σύστημα πράγματι αναγνώρισε μία από τις “άχρηστες” αυτές πρωτεΐνες.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν αν η παραγωγή της πρωτεΐνης οφειλόταν σε λάθος, οπότε η ποσότητά της μέσα στα κύτταρα θα ήταν μικρή, ή αν ήταν χρήσιμη για τον ιό, οπότε θα εμφανιζόταν αυξημένη ποσότητα. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποίησαν μια μέθοδο που κάνει την πρωτεΐνη να φθορίζει με πράσινο χρώμα μέσα στα μολυσμένα κύτταρα.
“Τα κύτταρα που κοιτάξαμε πραγματικά φωτίστηκαν” αναφέρει ο Δρ Γιούντελ. Η συγκέντρωση της πρωτεΐνης ήταν ασυνήθιστα υψηλή. Επιπλέον, όμως, βρέθηκε ότι “το μόριο ήταν τοξικό για τα ανθρώπινα κύτταρα, και ειδικά για εκείνα του ανοσοποιητικού συστήματος” συμπληρώνει ο ίδιος.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς του, η εν λόγω πρωτεΐνη ίσως συμβάλλει στην υψηλή μολυσματικότητα της γρίπης. Ενδέχεται μάλιστα ορισμένες ποικιλίες της να ευθύνονται για την αυξημένη λοιμογόνο δράση ορισμένων στελεχών του ιού, όπως της Ισπανικής Γρίπης, που προκάλεσε επιδημία στην Ευρώπη το 1918.
health.in.gr
- TikTok και σούπερ μάρκετ: Πώς τα social media αλλάζουν τον τρόπο που ψωνίζουμε
- Καιρός: Συνεχίζεται η κακοκαιρία, με ισχυρά φαινόμενα και πτώση θερμοκρασίας – Red code σε τρεις περιοχές
- Φταίει η Τεχνητή Νοημοσύνη που μιλάμε πιο απότομα;
- Παναθηναϊκός: «Το ποσοστό μεταπώλησης που διατήρησε η Χάποελ Μπερ Σεβά στον Κάνγκουα»
- Τραμπ: Επιβεβαίωσε την επίσκεψη Νετανιάχου στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα
- Fuel Prices Drop Until the End of August For Both Gas And Diesel
- Τριάντα ευρώ ο ένας – Πώς οι αναπτήρες έγιναν εργαλείο επιβίωσης στη Γάζα
- Συνταγή: Matilda cake
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442