Σάββατο 25 Απριλίου 2026
weather-icon 19o
Το ποινικό σύστημα της χώρας πνέει τα λοίσθια, προειδοποιούν δικαστές και εισαγγελείς

Το ποινικό σύστημα της χώρας πνέει τα λοίσθια, προειδοποιούν δικαστές και εισαγγελείς

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης, σχετικά με την έκδοση των αποφάσεων και τις παρεμβάσεις σε αυτή, έκρουσαν κατά την ετήσια συνέλευσή τους δικαστές και εισαγγελείς, παρουσία του Φ.Πετσάλνικου

35

Το ποινικό σύστημα της χώρας μας πνέει τα λοίσθια τόνισε, την Κυριακή, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Β.Μαρκής κατά την 17η ετήσια γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.


Στην Γενική Συνέλευση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ.Πετσάλνικος, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλος ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στ.Ματθίας, ο εισαγγελέας ΑΠ Διον.Καστιρέας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Αντ.Ρουπακιώτης κ.ά.


«Είναι θλιβερό να διαπιστώνει κανείς ότι το ποινικό σύστημα στη χώρα μας πνέει τα λοίσθια. Τεράστιος αριθμός υποθέσεων κατακλύζουν τις Εισαγγελίες και τα δικαστήρια, ουσιαστικά έχουν λυγίσει κάτω από το βάρος αυτό» τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ένωσης.


«Το ζήτημα είναι απλό και ξεκάθαρο. Τα δικαστήρια με τις σημερινές συνθέσεις, τη σημερινή οργάνωση και εξοπλισμό και το σημερινό δικονομικό σύστημα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν γιατί μονίμως ο αριθμός των νέων υποθέσεων είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των υποθέσεων που εκδικάζονται» προσέθεσε.


Ο κ. Μαρκής αναφέρθηκε στις πρόσφατες επιθέσεις που δέχθηκαν ορισμένοι εισαγγελικοί λειτουργοί από πολιτικά πρόσωπα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα αρνητικό φαινόμενο «που ελπίζουμε ότι δεν θα επανέλθει στο μέλλον».


Από την πλευρά του ο Φ.Πετσάλνικος ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη για επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει αύξηση του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης για τις ποινικές υποθέσεις.


Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε, σε πανελλήνια έκταση, ο χωροταξικός σχεδιασμός για την κατασκευή φυλακών (όπως είχε υποδείξει το Συμβούλιο της Επικρατείας) και θα προχωρήσουν τα έργα κατασκευής και ανασκευής των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας.


Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στ. Ματθίας επανέλαβε για ακόμα μια φορά ότι πρέπει «να παύσει η μονόπλευρη και συνήθως κομματική κριτική που εκλαμβάνεται (και όχι αδίκως) ως απόπειρα διασυρμού ή εκφοβισμού».


Ακόμα, ο κ. Ματθίας ανέφερε ότι πρέπει να παύσουν οι ευκαιριακές νομοθετικές ρυθμίσεις που διαταράσσουν τη συγκρότηση και το έργο των θεσμικών οργάνων αυτοδιοίκησης της Δικαιοσύνης.



Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 25 Απριλίου 2026
Cookies