Παρασκευή 08 Μαϊου 2026
weather-icon 22o
Σφοδρές μάχες κοντά στο Κανταχάρ – Κλεισμένος στο οχυρό του ο Μπιν Λάντεν

Σφοδρές μάχες κοντά στο Κανταχάρ – Κλεισμένος στο οχυρό του ο Μπιν Λάντεν

Σφοδρές μάχες μεταξύ των Ταλιμπάν και φυλές των Παστούν έλαβαν χώρα την Τρίτη στην πόλη Σπιν Μπόλντακ στο νότιο Αφγανιστάν, με νικητές τους δεύτερους. Εν τω μεταξύ, ο Οσάμα μπιν Λάντεν έχει καταφύγει σε υπόγεια βάση στα βουνά του ανατολικού Αφγανιστάν.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

25

Οι Ταλιμπάν έχασαν τον έλεγχο της πόλης Σπιν Μπόλντακ, μεταξύ του Κανταχάρ και της πακιστανικής μεθορίου, στο νότιο Αφγανιστάν, μετέδωσε την Τρίτη το πρακτορείο Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος (AIP). Την ίδια ώρα η βρετανική εφημερίδα The Independent αναφέρει ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν και οι οπαδοί του έχουν καταφύγει σε μια υπόγεια βάση, το Τόρα Μπόρα, που βρίσκεται στα βουνά του ανατολικού Αφγανιστάν και το οποίο είναι ένα πραγματικά απόρθητο οχυρό.


Σύμφωνα με το AIP, οι Ταλιμπάν έχασαν τον έλεγχο της κατάστασης και η πόλη δεν βρίσκεται πια στα χέρια τους, αλλά ελέγχεται πια από δυνάμεις των δύο φυλών Παστούν, τους Νουζράι και τους Ατσακζάι. Η πόλη Σπιν Μπόλντακ βρίσκεται πάνω στο δρόμο για το Κανταχάρ, σε απόσταση 10 περίπου χλμ. από τα σύνορα.


Το πρακτορείο διευκρινίζει στο τηλεγράφημά του ότι δεν είναι βέβαιο ότι οι Ταλιμπάν έχουν εγκαταλείψει πλήρως την περιοχή, προσθέτει όμως ότι περισσότερα από 5.000 μέλη των φυλών Παστούν βρίσκονται μέσα στην πόλη.


Στο βόρειο Αφγανιστάν οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας ανακατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος του φρουρίου Καλάι Τζάνγκι, που έλεγχαν ξένοι φιλοταλιμπάν μαχητές, όπως δήλωσε ο Μοχάμεντ Νούρι, ένας από τους τοπικούς πολέμαρχους. Φαίνεται πάντως ότι ένας θύλακος των ξένων πολεμιστών εξακολουθεί να αντιστέκεται, καθώς στρατιώτες της Βόρειας Συμμαχίας εξακολουθούν να πυροβολούν κατά του οχυρού.


Στο ιδιωτικό του φρούριο


Στο προσωπικό του οχυρό έχουν καταφύγει ο Οσάμα μπιν Λάντεν και οι οπαδοί του, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Independent, ενώ είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε προσβολή από εχθρικές δυνάμεις.


Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της εφημερίδας, το οχυρό με την ονομασία Τόρα Μπόρα (που σημαίνει «μαύρη σκόνη») βρίσκεται στα βουνά του ανατολικού Αφγανιστάν, νότια της Τζαλαλαμπάντ κοντά στην τοποθεσία Μπατσέρα Γκαμκάι. Στην ουσία πρόκειται για ένα σύμπλεγμα στοών, οι οποίες προχωρούν 350 μέτρα κάτω από ένα βουνό που ονομάζεται Γρι Χιλ και ανήκει στα Λευκά Όρη.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η βάση διαθέτει σύστημα εξαερισμού και υδροηλεκτρική γεννήτρια και είναι τόσο καλά κρυμμένη ώστε, εκτός από επίθεση με αέρια ή με τακτική πυρηνική βόμβα, είναι προστατευμένη από κάθε επιθετική ενέργεια. Είναι γεμάτο βαριά οπλισμένους οπαδούς του Οσάμα μπιν Λάντεν, που είναι αφοσιωμένοι σε αυτόν μέχρι αυτοκτονίας.


«Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των μελών της αλ-Κάιντα και των Ταλιμπάν που βρίσκονται στο Τόρα Μπόρα, αλλά είμαι κατά 70% σίγουρος ότι ο Οσάμα βρίσκεται εκεί» δήλωσε ο Χάζαρατ Αλι, ανώτερος αξιωματούχος της νέας διοίκησης που ανέλαβε στην Καμπούλ.


Πάντως το Πακιστάν έχει αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα για να εμποδίσει τον Μπιν Λάντεν να διαφύγει από το Αφγανιστάν. «Τα σύνορα σφραγίστηκαν. Οι μεθοριακές δυνάμεις ασφαλείας έχουν τεθεί σε επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο και ζητήθηκε από φυλάρχους να εμποδίζουν τον κόσμο να περνά παράνομα τα σύνορα. Δεν έχουμε αφήσει ανοιχτή καμιά πιθανότητα διαφυγής στον Μπιν Λάντεν» δήλωσε Πακιστανός αξιωματούχος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 08 Μαϊου 2026
Cookies