Κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία
Kαμία πρόοδο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν φαίνεται να έχει σημειώσει η Αγκυρα. Αυτό προκύπτει από έκθεση της τουρκικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία καταγράφει σωρεία παραβιάσεων στη γειτονική χώρα.
35
Σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία καταγράφονται στην έκθεση της τουρκικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα. Η έκθεση καταγράφει περιστατικά από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο του 2001.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής, Χουσνού Οντούλ, δίνοντας στη δημοσιότητα την έκθεση, η τουρκική κυβέρνηση μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι το μόνο που έκανε ήταν να αναθεωρήσει κάποια άρθρα του Συντάγματος. Ο πρόεδρος της επιτροπής διαπίστωσε σοβαρές ελλείψεις και στο εθνικό πρόγραμμα που ετοίμασε η Τουρκία ως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ.
«Η κυβέρνηση στην Τουρκία όχι μόνο δεν κατέβαλε προσπάθεια να εναρμονιστεί με τα κριτήρια της ΕΕ, αλλά δεν έχει καν λάβει αποφάσεις στο ζήτημα του εκδημοκρατισμού» σημείωσε ο Χουσνού Οντούλ.
Σύμφωνα με την έκθεση, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2001 καταγράφηκαν 762 περιπτώσεις βασανισμού, 43 περιπτώσεις θανάτου στα κρατητήρια ή κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων των δυνάμεων ασφαλείας, τέσσερις περιπτώσεις αγνοουμένων, 124 περιπτώσεις δολοφονίας με άγνωστους δράστες, ενώ την ίδια περίοδο ο αριθμός των κατάδικων λόγω διακίνησης ιδεών στις φυλακές ήταν 91 άτομα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Οικο-δυστοπία: Πώς Ασία και Αφρική φαντάζονται το τέλος
- Ένα emoji είναι αρκετό για να φέρει την καταστροφή (στη δουλειά)
- Αβεβαιότητα περιβάλλει τις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Ιράν – Τα μηνύματα Τραμπ και δηλώσεις της Τεχεράνης
- Κρις Τζένερ: Η οργή για το λίφτινγκ των 100.000 δολαρίων που «υποχώρησε» πρόωρα
- Ευρώπη: Ο πληθυσμός της ΕΕ θα μειωθεί κατά 12% έως το 2100 – Ποιες χώρες θα πληγούν πλησούν περισσότερο;
- Μάλτα: H χώρα της Ευρώπης που η βενζίνη είναι πάντα φθηνή – Δεν οφείλεται σε κάποιο «μαγικό»
- Μπορεί το Tinder να ξανακερδίσει τις γυναίκες;
- Εξπρές επιστροφές φόρου κάθε εβδομάδα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 21.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/jeferson-argueta-D5Rx0KghFNg-unsplash-1-315x220.jpg)
































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442